Шахтарська каска і небезпека

26.05.2011

На Соборній площі Черкас, куди позавчора ввечері обіцяли прийти опозиціонери, раптом розпочалася реконструкція — там стоїть важка техніка й огорожа; суд заборонив мітинг на центральному майдані. Тож об’єднана черкаська опозиція зібралася на Театральній площі. Представники й симпатики УНП, «Нашої України», НРУ, «Свободи», «Батьківщини», ГО «Воля ХХІ» після мітингу попрямували таки на Соборну — до дверей обласної держадміністрації. І залишили для «губернатора» Сергія Тулуба шахтарську каску із зібраними 33 гривнями на квиток до Донецька. А на вказівник «Визначні місця світу», встановлений неподалік, супротивники влади почепили ще один — «До Донецька та Харцизька». Також вигадливі опозиціонери не забули просапати та потруїти колорадських жуків на картоплі, котру демонстративно висадили на клумбі перед облдержадміністрацією після заклику Прем’єр–міністра Азарова «брати в руки лопати й годувати себе самим».

Після мирної акції люди почали розходитися. Але тут виникла бійка. «До одного з молодих хлопців підійшли троє в цивільному і запропонували пройти разом із ними. Той почав обурюватися. Його повалили на землю. Коли йому на допомогу кинувся товариш, дісталося й тому — на них обох надягли наручники», — розповів «УМ» координатор Ради опозиційних сил Леонід Даценко. За його словами, тільки завдяки втручанню черкаських депутатів хлопців відпустили. Даценко переконаний, що сутичка була спровокована владою, аби перетворити акцію черкаської опозиції на силове протистояння і спрямувати за «львівським сценарієм» 9 травня.

У свою чергу офіційний сайт Черкаської облдержадміністрації констатує, що «організатори акції, наражаючи людей на небезпеку, порушували громадський спокій, намагаючись спровокувати сутичку з правоохоронними органами». «Не зупинило учасників заходу навіть те, що на площі велися ремонтно–будівельні роботи, і перебування в безпосередній близькості до будівельної техніки становило пряму загрозу їхньому життю та здоров’ю. Керівництво області стурбоване тим, що життя та здоров’я жителів міста стає іграшкою в руках радикально налаштованих людей», — ідеться в заяві ОДА.

Як повідомляють у прес–службі обласної міліції, за фактом сутички на Соборній площі «проводиться дослідча перевірка, всі події даного конфлікту задокументовано, діям кожного учасника цього інциденту буде дано правову оцінку».