«Я вернувся домів»

26.05.2011
«Я вернувся домів»

«Брати Гадюкіни» у зеніті слави. Кінець 1980–х рр. (Фото з архіву автора.)

28 квітня в інтернет–мережі розпочало мовлення унікальне «Гади Радіо», ефір якого повністю присвячено музичній творчості «Братів Гадюкіних» та учасникам грандіозного триб’ют–концерту (тобто концерту–присвяти), що стане своєрідною даниною пам’яті лідера і вокаліста гурту Сергія Кузьмінського, який два роки тому пішов iз життя. Концерт відбудеться 3 червня у київському Палаці спорту за участю музикантів оригінального складу «Братів Гадюкіних», які виступатимуть разом iз найпопулярнішими українськими командами. Із власними кавер–версіями найвідоміших хітів «Гадів» виступить майже весь перший ешелон вітчизняної рок–сцени: «Воплі Відоплясова», «Океан Ельзи», «Танок на Майдані Конго», «Бум бокс», «Мандри», «ТІК», «Перкалаба», «Дахабраха», «Кому Вниз», «Гайдамаки», «Гуцул Каліпсо», «Флайза», «Димна суміш», «Mad heads XL», «The Вйо» та білоруси «Ляпіс Трубецькой». Нещодавно до списку учасників проекту «Я вернувся домів» додалися «Піккардійська терція», «Плач Єремії», «Мертвий півень», «Брати Карамазови». Зараз готується унікальний альбом–збірка із кавер–версіями на пісні Сергія Кузьмінського у виконанні всіх запрошених команд. Цей диск отримає безкоштовно кожний глядач перед початком концерту.

«Коли Сергій пішов iз життя, одразу стало зрозуміло: його особистість як поета і музиканта мала великий вплив на людей. У спілкуванні з друзями і шанувальниками ми зрозуміли, що пісні, які любили мільйони людей, не мають права тихо вмирати в музичних колекціях і архівах», — пояснює ідею триб’ют–концерту Павло Крохмальов, один із «Гадюкіних» і один з ініціаторів проекту «Я вернувся домів».

Можливо, цей концерт повторить славу одного з останніх виступів «Гадюкіних» у тому ж таки Палаці спорту в грудні 2006 року, який зібрав рекордну кількість глядачів?» — запитую у Павла Крохмальова. «Мені точно відомо, що жоден український, російський або закордонний артист не змогли повторити тодішній справді феноменальний аншлаг у Палаці спорту, — відповів музикант. — Однак для нас, учасників проекту, нині є важливим інше, і не тільки вшанування пам’яті Сергія Кузьмінського, а й надання «другого життя», осучаснення його пісень. Думаю, цей концерт може стати початком формування нової гарної традиції вшанування видатних українських артистів і музикантів такими от некомерційними проектами. На етапі підготовки цей справді масштабний захід перетворився на неординарний соціально–мистецький проект, до якого долучаються нові і нові шанувальники «Братів Гадюкіних» з України, Росії та усього світу».

Щодо «другого життя» творчості легендарного гурту. На сайті EX.UA триває відкритий конкурс на створення реміксів на пісні «Гадів». Користувачі мережі можуть скачати розведені музичні і вокальні треки 17 загальновизнаних хітів «Гадюкіних» і на їхній основі створити власні ремікси. «Кращим обробкам буде надано статус офіційних, а автори отримають права на використання тих творів», — обіцяє Крохмальов.

Крім того, завдяки концерту 3 червня організатори проекту хочуть зібрати маловідомі або зовсім невідомі аудіозаписи, фотографії, відеофайли, рукописи, листи, так чи інакше пов’язані з творчістю і життям Сергія Кузьмінського. «Ми точно знаємо, що всі українські рокери у власних архівах не мають нічого, окрім дисків із записами нашого гурту, — каже Павло Крохмальов. — Однак є ціла армія шанувальників, які володіють тими артефактами, а це, як правило, дуже своєрідні реліквії, які ми прагнемо зібрати у мережі в одному місці».

 

КОМЕНТАРІ

 

Святослав Вакарчук:

— Перший альбом Гадюкіних «Всьо чотко» я знав напам’ять, хоча з Кузьмінським ще не був знайомий. Мене сильно вразила їхня музика, яка тоді здавалася чимось неймовірним. Поміж собою ми називали їх «український ролінг стоунз», до того ж Кузя вплинув на мене своєю дивовижною харизмою. Зовні флегматичний, а всередині то був як один натягнутий нерв.

Олег Скрипка:

— На початку 90–х нас часто плутали з «Братами Гадюкіними». Бувало так, що в різних містах до нас підходили шанувальники за автографами і просили зіграти на концерті «Всьо чотко», «Аріведерче, Рома», «Наркомани на городі», навіть не здогадуючись, що то не вевешні пісні, а Сергія Кузьмінського.

Фоззі (ТНМК):

— Найуспішнішим українським гуртом усіх часів є гурт «Брати Гадюкіни».