Перетворимо мрії у бізнес

26.05.2011
Перетворимо мрії у бізнес

Улюбленець Малюк разом із господарем. (Фото автора.)

«Оця земля ніколи перспективною не вважалася, — киває на зелені поля керівник місцевої агрофірми Олександр Кужель. — Межа району!.. Всі відомі господарства розташовувалися ближче до Охтирки чи до центральних шляхів. А ми потроху все це упорядковуємо. І, бачте, працюємо стабільно. Мене питають іноді: де там твій «Піонер»? А він не такий уже й піонер...»

Назву агрофірма позичила у маленького села, що в Охтирському районi Сумщини, де колись починав бригадиром пан Олександр. «Скільки таких сіл, хуторів зникли з лиця землі... А ми хочемо, щоб тут жили люди. І знаєте, ось у Грінченковому вже кілька років число учнів у школі стабільне — 60—70 школярів. Значить, є перспектива...»

 

Щоб вижити — знайди своє

Машина їде «твердою» дорогою, і керівник агрофірми «Піонер» одразу впізнає, де їхня земля, а де сусідська. Господарство розтягнуте більш ніж на 20 кілометрів: то там їх поле, то аж далі. У 90–х «Піонер» — тоді ще не приватна агрофірма, а КСП — починав із 500 гектарів. Тепер їх удесятеро більше. «Ми гордилися, що навіть у найважчі часи платили зарплату людям», — пригадує Кужель.

...Поки чекали на зустріч із директором у Грінченковому, в конторі агрофірми розпитали про нього місцеве жіноцтво. «Володимирович? Керує десь із 96–го. Ми раніше були підсобним господарством Охтирського сільгоспмашу, а тоді все розвалилося. Він узяв отут усе з нуля — один трактор був на ходу. А тепер добре. Цього року практично всі наші на роботу на сезон влаштувалися. І городину посадили, і закладений сад он квiтує. Правда, цвіт поки обривають — яблуням ще рано родити... Так що робота є, паї видаються. Ясно, що люди задоволені».

Сьогоднішня стабільність оселилася тут не відразу. «Всі ми ніби трохи комерсанти. Думаємо часом, що засунув у землю насіння і щось та виросте. А все ж не так просто», — каже Олександр Кужель. І згадує, як купували техніку, налагоджували технології. Підняли землеробство, взялися за тваринництво: тепер є свині й вівці. Незабаром, як побудують комплекс, будуть і корови.

Зараз «пробують на смак» садівництво. Посадили три з половиною гектари — все за сучасними технологіями, подивляться, як вони діють. Адже садки інтенсивного типу потребують великої уваги. За доброї перспективи — створення саду ще на понад 60 гектарах. Беруться й за ягідники: суницю, малину...

І все дається справді непросто. Добре починати на чистому аркуші. А «піонерівці» мають освоювати той простір, що їм дістався. Комплекс для великих рогатих? Для його спорудження треба розчистити та перебудувати будівлі занедбаного й практично розібраного комплексу в Чупахівці. Посадити ягоди? Отже, розкорчувати 14 гектарів старого саду...

Окрім того, до місцевої стабільності селянам бракує стабільності загальнодержавної. Експериментуючи й шукаючи «своєї» справи, агрофірма чудово освоїла насінництво: від салатів та шпинатів до айстр та матіоли. Десять років трудилися й немарно. Та політика щодо насінництва пішла на спад. Згорнулася й робота. Тепер знову почали відроджувати напрям, бо це, вважає директор, таки їхня ніша.

Щось вдається, щось — ні. Є справи, що існують у господарстві «для душі». Про них Олександр Кужель може розповідати найдовше.

Кілька африканців та радянський Малюк

Директор має добру для господаря рису: аби щось почати, треба начитатися, надивитись, як воно в інших, а вже потім пробувати на практиці.

Так, прибутковим на початку двотисячних видалося розведення страусів. «Прогресивні люди підрахували: вигідно! Серйозні ферми побудували. Ну й ми тоді об’їздили Крим і Рим, вивчали, що ж воно», — пригадує пан Олександр. Привезли одну сім’ю, другу... М’ясо корисне. Яйця поживні, на смак чи й відрізниш від звичних курячих. Навіть роговицю ока страуса в Європі використовують для трансплантації. А вже пір’я — краса! Недарма ще хрестоносці довжиною страусячої пір’їни — а вона може бути до 80 сантиметрів! — позначали вищість звання. Чим не сувенір?! Здавалося б, зрости, продай і живи безбідно.

Та от зі збутом мудрі засновники страусівництва в Україні прорахувалися. Світові ринки вже зайняті. А українець — великий консерватор, особливо щодо традиційної кухні. Не пішла у нас страусятина!

«А зародки страусівництва були ж iще в царській імперії, — розповідає Кужель. — Та комуністи прийшли, знищили птаха як буржуазного, навіть у зоопарках його довго не було. Ось вам і втрачені ринки...»

Своїх африканців агрофірма не позбулася, у господарстві, як кажуть, все згодиться. Дві родини живуть — «аби себе окупали», і тішать дітей, які приходять до них на екскурсії. У місцевому кафе можна при нагоді замовити дивовижну яєчню: з одного яйця одинадцятеро смачно поїдять і чотири години голоду не відчуватимуть — практикою доведено! А художниця з Охтирки освоїла розпис величезних «писанок».

А втім, може, прийде час, і страусівництво почне розвиватися? Тоді те, що ніби для втіхи, знов стане бізнесом.

Інша галузь почалася не від спроби знайти зиск, а — з мрій. Бо з дитинства в пам’яті залишилися чарівні коні. Бігали до конюшень, влаштовували перегони... Поки Олександр служив у армії, вчився, те забулося. А п’ять років тому дитяча любов прокинулася. І хоча користі з конярства, як каже Кужель, «хіба для душі», але й про неї не слід забувати. «Оце два тижні тому проїхався верхи, аж горло стисло, — як колись...»

Про коней Олександр Володимирович може говорити ще довше й захопленіше, ніж про страусів: про історію, про породи... Як водиться, обрав свою лінію: відродити майже зниклого «радянського ваговоза» і поліпшити «українську верхову».

Та що про коней говорити — їх бачити треба! Утім, коли під’їздимо до місця випасу, виявляємо: вони зійшлися в загоні аж ген унизу. Сорокадворічний директор обіцяє: зараз їх прижене. «Бо вам же важко буде нагору знов сходити!» І хоча одягнув із нагоди приїзду гостей костюма й краватку, вже не чує заперечень: біжить в глибину яру, а тоді, вигнавши коней із загорожі, так само бігом підганяє їх нагору. Вони красиво й легко прямують зеленим схилом, і лише один іде повільніше й поважніше. Це — улюбленець Кужеля, той самий ваговоз. Такої собі «середньої» для породи ваги — близько тонни. «Стій, Малюк!» — зупиняє його господар, і кінь доброзичливо дає себе погладити й сфотографувати. Малюк нівроку! Але саме це ім’я, замість офіційного Жакоб, прижилося за атлетом.

Трохи згодом розуміємо ще одну причину такого захоплення. Пан Олександр прохоплюється про плани відродження Чупахівського куреня Запорізького козацтва. А які ж козаки без коней?

Для людей не шкода

Він народився у селищі Чупахівка. Ця селищна рада, разом із двома сільськими, тепер входить до території, на якій розташоване господарство «Піонера».

«Уявіть, раніше в Чупахівці був цукрозавод — це 800 працівників. Радгосп — 600. Автобаза — 90. «Сільгосптехніка» та «Сільгоспхімія» — ще 100. Хлібозавод, кооперація... Тут хати не можна було купити! А п’ять років тому в селищі стояло близько 300 пустуючих садиб... — скрушно констатує Кужель. — Зараз, правда, знову селяться. Але ж де працювати?»

Голова Чупахівської селищної ради Галина Боровенська каже: «Якщо раніше наша рада була самодостатньою, то зараз маємо практично лише школу та агрофірму. Добре, що з Олександром Володимировичем легко знаходити спільну мову, допомагає нам завжди».

Із місцевими радами в агрофірми угоди: 50 гривень із кожного гектара, що обробляється на території ради, йде на соціальний розвиток. «Чупахівці, за угодою, виділимо близько 85 тисяч, — підраховує Кужель. — Це як мінімум. Загалом радам віддаємо 250 тисяч. Власне, не радам — людям. Бо влада змінюється, а людям допомагати треба завжди».

Є в агрофірми значніші проекти: побудова каплички на місцевому цвинтарі, тверде покриття для доріг, ремонт даху спорт­залу. Наприкінці навчального року в Грінченковому вже шість, у Чупахівці — три літа всім відмінникам видають премії. «А ще є чорнова, повсякденна, робота, — каже Кужель, — для шкіл, для медицини, для спорту, для підтримки культури... А дороги між селами? Ото була сніжна зима — не всі й до Охтирки виїхати могли. А у нас дороги діяли, техніка зранку до ночі працювала...» Всіх «дрібниць» директор не перераховує, але кожна з них — кошти з гаманця агрофірми. Втім директор у розмові зауважує: «Ми з тими грошима легко розлучаємося, бо — для людей. Може, й нас хто добрим словом згадає...»

І хоча не каже Кужель гучних слів, схоже, основний його проект справді амбітний: зберегти села, з якими зв’язали його доля й відповідальність.

Якщо діло благе

Сашкова бабуся на всі свята добиралася до церкви аж в Охтирку — ближче не було. Він не розумів: чого вона ходить? У школі ж їм усе пояснювали інакше. Тепер розуміє. Й утішається від того, що до тих небагатьох людей, які зберегли справжню віру, приєднуються діти, онуки.

«Минулої весни отець Дмитро мені каже: давайте відбудуємо Хрестовоздвиженську церкву в Чупахівці. І мене як осінило: треба, вже час. Давайте проект, кажу. Коли він днiв за три вже й несе! Я ще не встиг придумати, де гроші взять! Але коли благе діло починаєш, все ладиться. Навесні почали, а до осені й звели. Цього року дзвіницю треба зробити й внутрішнє опорядження до осені закінчити. У Лантратівці схід був — поможемо й їм церкву відбудовувати... Віра завжди нашу націю виводила з тяжких становищ...»

Хто бере на себе сміливість визначати, перспективним чи неперспективним є село?.. Задзвонять церковні дзвони, виросте сад, проїдуть на свято кiньми молоді козачата... Ідилія? Мрія? Чи просто: аби село жило й розвивалося, треба, аби в ньому були господарі й їхнiй роботі принайм­ні ніхто не заважав.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>