Міряються, в кого вищий

26.05.2011
Міряються, в кого вищий

Прапор у центрі Душанбе.

У Душанбе добудували найвищий у світі флагшток. І позавчора навіть почепили на нього прапор Таджикистану розміром 60 на 30 метрів. Але, повідомляє агентство «Азія плюс», це був «технічний» підйом знамена, а офіційне урочисте відкриття відбудеться пізніше. Адже рекордну щоглу і монумент поруч із нею, на якому буде зображено державний герб, споруджують до 20–річчя проголошення незалежності. А це свято таджики відзначатимуть 9 вересня.

Таджицький флагшток у центрі столиці почали будувати ще в листопаді минулого року. І «вимахав» він аж на 165 м. Це справді найвища щогла для прапора у світі. Адже попередній «домінант» — флагшток із прапором Азербайджану в Баку — здіймався на 162 м. Він утримував світову першість менше року.

А взагалі, багато країн «третього» світу — зокрема азіатські, мусульманські — змагаються «в кого вищий». До Баку таким звершенням відзначилася Північна Корея. Комуністи КНДР спорудили 160–метровий флагшток біля кордону з Південною Кореєю, щоб показати свою «перевагу». Правда, цей витвір інженерів чучхе схожий не так на щоглу, як на ґратчасту Ейфелеву вежу. (Хоча куди їм до Ейфелевої — в неї 324 м!)

Ще раніше Книга рекордів Гіннесса вважала рекордною щоглу в Ашгабаті — Туркменістан прикрасив президентську резиденцію, піднявши свій стяг на 133 м.

У Йорданії, також на честь річниці незалежності, король Абдалла організував «держак» для знамена заввишки 126,8 м.

У місті Абу–Дабі, що в Об’єднаних Арабських Еміратах, є щогла на 123 м. Завдяки пустельній місцевості її видно навіть за 60 км! Цю металеву конструкцію вагою 95 тонн збирали по частинах. Нижня частина флагштока має діаметр 2,5 м, а верхівка — 0,5 м; там встановлено відеокамеру, що знімає кругову панораму.

А перед тим світовий рекорд належав щоглі заввишки 110 м, встановленій у Мехіко.