Добре діло роби сміло

25.05.2011
Добре діло роби сміло

Учні Полтавського ліцею №1 опікуються онкохворими дітьми. (Фото з архіву навчального закладу.)

Та не втомимося ми, творячи добро. Ці слова сказав ще давньогрецький філософ Плутарх. У сьогоденні ми частіше чуємо про шахрайства, насилля та бажання правдами і неправдами створити благополуччя для себе. Але це не означає, що ніхто не робить добрих і безкорисливих справ. На рахунку учасників Всеукраїнського конкурсу «Добро починається з тебе» упродовж року — 412 реалізованих благодійних програм. А це, у свою чергу, тисячі пенсіонерів, ветеранів, хворих, які відчули турботу; розчищені стіттєзвалища; нові сквери і сади; дослідження білих плям і заглиблення в історію свого краю.

 

Волонтерство не може бути примусовим

Постійно діючий проект «Добро починається з тебе» започаткований фондом «Україна 3000» у 2007–му. Заключний етап цьогорічного, четвертого, конкурсу відбувся у Києві у п’ятницю. Перед нагородженням переможців і лауреатів ми поспілкувалися з дітьми і дорослими, які знаходять час для добрих справ і мають бажання їх робити.

Катя Михайлець та Віка Стрешенець — учениці київської гімназії «Ерудит». Дівчатка разом iз друзями вже кілька років опікуються учителями–пенсіонерами Солом’янського району столиці: виступали перед ними з концертами, організовували «солодкі столи», а ще восени розвозили їм разом iз батьками запаси овочів на зиму.

У Кіровограді допомогу дітям iз притулків та інтернату надають люди різного віку і соціального статусу, розповідає 23–річна методист естетичного виховання Діна Головко. Таку доброчинну групу зібрали у соціальній мережі «Вконтакте».

Асоціація міських волонтерських загонів «Єднаймося заради добра» Кам’янця–Подільського об’єднує 18 шкільних загонів. Над реалізацією доброчинних проектів постійно працює 861 школяр. «Ми знаходимо час для спілкування з дітьми з обмеженими можливостями, — каже волонтер iз 5–го класу нині десятикласниця Ізабелла Бєлозьорова. — І це аж ніяк не заважає добре вчитися. З мого класу до волонтерського загону школи входить ще троє дітей. Усі вони — хорошисти», — додає відмінниця.

«Коли почали відроджувати волонтерство, дехто зараховував до учасників руху всіх поголовно школярів, — зауважує методист iз виховної роботи міського управління освіти Кам’янця–Подільського Надія Дюднєва. — Але всі не можуть бути волонтерами. Добре, що за кілька років прийшло розуміння, що доброчинний рух не може бути примусовим».

Рекорд одеситів і «Райський куточок»

«Добро починається з тебе» — це робота доброчинців в усій Україні за трьома напрямами: соціальні, екологічні та культурологічні проекти, які, щоправда, часто тісно переплітаються між собою. Усього за чотири роки дії всеукраїнського конкурсу волонтери реалізували понад півтори тисячі програм. Цього року вперше в історії конкурсу завдяки управлінню освіти та науки Одеської міськради відбувся його регіональний етап. Одещина встановила абсолютний кількісний рекорд, подавши на конкурс 83 проекти. Прикметно, що 12 iз них — від дошкільних навчальних закладів. Окрім цього, участь у цьогорічному конкурсі вперше взяла виховна колонія — Бережанська Тернопільської області.

Усі учасники конкурсу — від найменших до студентів — власним прикладом показують, що треба шанувати пам’ять про героїв, старших і немічних, природу, традиції та історію. Мабуть, наймасштабнішу роботу — з допомогою місцевої влади, громадських і релігійних організацій — зробили учні Таращанської районної гімназії «Ерудит» (Київська область). Вони у перетвореному на сміттєзвалище урочищі поблизу Таращі, де у 1941 році було розстріляно близько 400 земляків, зробили Меморіал пам’яті жертв Другої світової війни. Облагородили довкілля й учні Антрацитівської школи №4 (Луганська область): для 225 людей, що мешкають в обласному будинку–інтернаті для лiтнiх людей, створили квітучий сквер, який старенькі поміж собою називають «Райський куточок». Волонтери із Сумської школи №4 та Полтавського ліцею №1 допомагають перемогти біль і повірити у власні сили онкохворим ровесникам: організовують для них свята, разом читають, малюють, дарують іграшки і балують солодощами. Наприклад, юні сумчани на кількох доброчинних ярмарках, де продавали власноруч зроблені сувеніри та з допомогою батьків випечені торти і тістечка, виручили 5337 гривень, які витратили на пригощення і подарунки хворим дітям з онковідділення обласної дитячої лікарні.

Переможцями Четвертого всеукраїнського конкурсу «Добро починається з тебе» стали 12 дитячих та молодіжних колективів iз 10 областей України. Ще 10 благодійних проектів визначені лауреатами. Крім почесних відзнак, переможцям вручили грошові премії: за перші місця — 5 тисяч гривень, за другі — 3 тисячі гривень, за треті — 2 тисячі гривень; лауреати отримали по 1 тисячі гривень.

«Головна мета нашого форуму — допомогти у втіленні тих добрих мрій та починань, які є в наших дітях, — сказала голова наглядової ради фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко на урочистій церемонії вручення нагород. — Основне, щоб вони робили свої добрі справи від душі, робили те, до чого їм лежить серце. А ми їм допоможемо в реалізації найсвітліших мрій».