А далі буде «Спартак»

25.05.2011

Післязавтра в Ужгородській філармонії відбудуться урочистості з нагоди перемоги місцевих «Карпат» у жіночій гандбольній суперлізі. Саме перемогою, і не інакше, Борис Петровський називає завойоване його підопічними друге місце національного чемпіонату. «Для Закарпаття це масштабна подія, адже наше «срібло» — найвища нагорода ужгородського спорту в ігрових видах», — каже головний тренер «Карпат». — Команду в місті обожнюють: регіональний телеканал «Тиса» всі наші матчі транслює в прямому ефірі, і саме в Ужгороді зафіксована найвища відвідуваність матчів жіночої суперліги».

На старті сезону в медальний фініш «Карпат» ніхто особливо не вірив. Керівництво клубу розраховувало побачити команду в зоні єврокубків, а це перші п’ять місць. «Могли ми стати першими, а могли й — четвертими», — розмірковує над перебігом чемпіонату пан Петровський, відзначаючи силу конкурентів із «Податкового університету», «Спартака» та «Спарти». Водночас молодий наставник наголошує, що через відтік талановитих професіоналів український гандбол переживає спад; у чемпіонаті грає багато аматорок та студенток.

Шкода, але фінансові проблеми перетворили український гандбол із білого лебедя на гидке каченя, яке щосили намагається втриматися на плаву. Не вбереглася від «хвороб» і криворізька «Спарта». Проблеми з грішми чемпіонки відчули вже на старті сезону, коли команда змінила назву (раніше це був «Смарт»). Невирішеною залишилася проблема ігрового залу, де можна проводити матчі національного та міжнародного рівня. Тож у єврокубках «Спарта» грала домашні поєдинки в Ужгороді, а у вітчизняній суперлізі — у Броварах. «Постійні роз’їзди вибили дівчат із колії, й у грі стався спад», — так пояснив причину шести поразок в чемпіонаті України Валерій Войналович, який посеред сезону залишив тренерський штаб «Спарти» й переїхав до Києва. І лідерка криворіжанок — Юлія Манагарова, на якій трималася команда, — перейшла взимку до румунського «Олтхіму».

Войналович каже, що в клубі почали економити гроші, відмовившись від участі у єврокубках. Власне, це й стало причиною його переїзду до столиці, де Войналович очолив «Спартак» і вже наступного сезону разом із новими підопічними сподівається зійти на найвищу сходинку п’єдесталу. «Столична влада пообіцяла нам всіляку підтримку, тож завдання стоять максимальні», — розповів «УМ» про плани колись грізного «Спартака» Валерій Миколайович.

Не виключено, що в сезоні 2011/2012 гучніше про себе заявить і команда з Ірпеня — «Податковий університет», очолюваний Леонідом Євтушенком. Саме «студентки» під орудою керманича національної збірної змогли перервати дворічну безпрограшну серію «Спарти». «Податківки» могли піднятися й вище, ніж третя сходинка, якби Леонід Макарович почав тренувати команду з перших турів», — розмірковує очільник «Карпат» Борис Петровський.

«Вважаю, що підсумкова третя позиція — закономірний результат. Для вищого місця нам не вистачило досвідчених гандболісток. Сподіваюся, в новому сезоні керівництво зможе залучити кількох висококваліфікованих виконавиць. Тоді можна буде заявити про себе і в Європі, і поборотися за чільні місця в суперлізі», — це вже слова головного тренера «Податкового університету» Леоніда Євтушенка.

 

ТАБЛО

Українська жіноча суперліга. 14–й, заключний, тур. «Спарта» — ЗДІА — 25:21, 22:28; «Дніпрянка» — «Спартак» — 16:21, 19:19; «Карпати» — «Податковий ун–т» —30:28, 26:26.

Підсумкове становище: «Спарта» — 48, «Карпати» — 41, «Под. ун–т» — 36, «Спартак» — 31, ЗДІА — 28, «Дніпрянка» — 25, «Галичанка» — 1.