Ювілей на «Ювілейному»

25.05.2011

Не секрет, що найбільшу аудиторію на своїх стадіонах середняки й аутсайдери української прем’єр–ліги збирають на матчах із лідерами. Чимало наших любителів футболу приходять не стільки за своїх уболівати, як на інших подивитися. Тому не дивно, що фінальний двобій ювілейного, 20–го, розіграшу національного Кубка, який сьогодні о 20.15 відбудеться в Сумах, викликає в місті просто неймовірний ажіотаж.

Відкритий у 2001 році стадіон «Ювілейний» має 25 830 місць. Для своїх прихильників «гірники» замовили 9 тисяч перепусток, динамівці — 3 тисячі. Обидва клуби везуть фанів до Сум безкоштовно: кияни — спеціальним потягом, донеччани — автобусами. Під наглядом 2 тисяч міліціянтів прихильники двох грандів проведуть кілька годин в окремих «таборах» центрального парку, де розташований стадіон. До слова, сьогодні у центрі Сум заборонено продавати спиртні напої, зокрема й пиво.

За нескладними підрахунками, 13 тисяч квитків вартістю від 30 до 120 грн. мали дістатися сумчанам. Увесь минулий тиждень місцеві чекали на початок продажу. Але на стадіоні їх «годували завтраками». Нарешті у п’ятницю перепустки з’явилися в касах. Одразу вишикувалися довжелезні черги. Давали по два квитки в одні руки. Кілька разів суперечки у чергах переростали в бійки.

У понеділок у продажу з’явилася нова партія перепусток, але дуже швидко вичерпалася. Розлючений натовп пішов до керівництва арени вимагати пояснень, куди «випаровуються» квитки і чи не замішені тут спекулянти. Але довго говорити з «маніфестантами» ніхто не став — питання «розв’язав» викликаний наряд міліції, витуривши переговорників із приміщення.

На вчорашній ранок навіть співробітники стадіону, котрим обіцяли по два квитки, не мали їх на руках. Очевидно, квиткова проблема у «кращих» традиціях детективу і «совкового» сервісу вирішиться в останню мить.

 

ДОВІДКА «УМ»

Нинішній розіграш Кубка України з футболу — ювілейний, 20–й. Перший фінал відбувся 31 травня 1992 року в Києві, на НСК «Олімпійський» (тоді ще — Республіканському стадіоні), де одеський «Чорноморець» за присутності лише 12 тисяч глядачів у додатковий час обіграв харківський «Металіст» — 1:0.

Найбільше разів Кубок України вигравало «Динамо» — 9. «Шахтар» — 6, «Чорноморець» — 2, «Таврія» і «Ворскла» — по 1.

«Динамо» і «Шахтар» зустрічаються у фіналі шостий раз. Наразі перевага на боці киян — три перемоги проти двох.

Попередні зустрічі «Динамо» — «Шахтар»: 2002 — 2:3 (дод. час); 2003 — 2:1; 2005 — 1:0; 2007 — 2:1; 2008 — 0:2.

Сьогодні головним арбітром матчу буде одесит Віктор Швецов.

До 2007 року фінали проходили лише в Києві. Після того — двічі у Харкові, раз — у Дніпропетровську, і ось тепер у Сумах, де немає команди не те що прем’єр–, а й навіть першої ліги.