Не голодна варта

24.05.2011
Не голодна варта

У перервi Юлiя Тимошенко забирала час у дружини Луценка.

Блідий, худий, помітно знесилений — таким учора постав перед Фемідою екс–міністр внутрішніх справ Юрій Луценко на 32–й день голодування (або на 149–й день арешту). За словами адвокатів, за місяць голодування їхній підзахисний втратив 24 кілограми ваги. Засідання Печерського райсуду у справі Луценка почалося із запізненням на півгодини об 11–й, тоді як головного фігуранта, за його словами, конвоїри розбудили в палаті лікарні швидкої допомоги ще близько пів на п’яту ранку. На суді лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко не приховував обурення, що йому шість годин довелося чекати початку процесу через представників прокуратури. Ще чотири години тривало саме засідання, результат якого виявився для Луценка невтішним: суддя Сергій Вовк відхилив усі клопотання підсудного та його захисників, зокрема й щодо зміни запобіжного заходу. Відтак екс–міністр залишається під вартою на невизначений термін. Але припиняє голодування, щоб «зберегти здоров’я і зламати цю систему».

 

Мільйон від депутатів, спостереження послів

Із лікарні, де Луценко перебуває вже два тижні під наглядом лікарів та конвою, його ще на свiтанку вивезли в автозаку в супроводі двох автiвок спецпідрозділу «Беркут». Така завчасність міліції, очевидно, пояснюється намірами опозиції влаштувати пікет під стінами Печерського райсуду. Адже коли близько сотні активістів у футболках із написами «Свободу Луценку!» та з прапорами «Народної самооборони» зібралися бiля будівлі суду по вул. Хрещатик, 42–а, їхній лідер уже перебував у клітці судової зали №2.

«Юро, тримайся, владо, начувайся!» — подібні скандування Юрій Луценко, вдягнений у джинси та теніску, міг чути через відчинені, але заґратовані вікна. Коли конвой запустив до зали учасників процесу та перший десяток журналістів, голос Луценка був украй слабкий і ледь чутний. «Я написав заяву, що всю відповідальність за стан здоров’я беру на себе», — такою була його перша відповідь щодо самопочуття.

Серед іншого: підсудного не цікавить, чи підвищився його рейтинг, через те що влада творить йому імідж мученика, бо наміру балотуватися до Верховної Ради на виборах–2012 Луценко не має. Він також розповів, що один із заступників Генпрокурора намагався домовитися із ним: мовляв, дай свідчення на екс–Прем’єра Тимошенко, й арешту не буде.

На процес прийшло чимало народних депутатів від опозиції. Переважно від фракції «Наша Україна — Народна самооборона»: Володимир Ар’єв, Ірина Геращенко, Ольга Герасим’юк, Юрій Гримчак, Олесь Доній, Микола Катеринчук, Микола Мартиненко. Серед БЮТівців було помічено Андрія Шевченка, Сергія Власенка, Наталію Королевську та Андрія Павловського. Останнiй узагалі призначив біля суду прийом громадян, щоб пікетників не розігнала міліція.

Народні обранці сподівалися, що Феміда таки змінить запобіжний захід Луценку й відпустить його на підписку про невиїзд, хоча б під заставу. За словами глави фракції «НУНС» Миколи Мартиненка, який приніс відповідну банківську довідку, депутати зібрали близько мільйона гривень — адже саме на таку суму екс–главі МВС інкримінують збитки державі, враховуючи офiцiйне святкування Дня мiлiцiї. Уже в ході судового засідання захист Луценка повідомив суду, що 976 тис. грн. перебуває на рахунку депутата Арсенія Яценюка у «Фортуна–банку», i банк готовий негайно перерахувати ці кошти на депозитний рахунок суду.

На судове засідання прибули посли Швеції та Фінляндії. Це пов’язано з тим, що Європейський суд iз прав людини в короткі терміни почав розгляд справи Луценка, а кураторами у цій справі ЄС призначив представникiв саме цих скандинавських країн.

Відмовити і ще раз відмовити

Уже перше клопотання підсудного Луценка — про відвід головуючого на засіданні судді Сергія Вовка — суд відхилив. Утім Вовк погодився залучити до захисту Луценка ще кількох адвокатів. А от клопотання екс–міністра про залучення його захисником нардепа Геннадія Москаля Феміда не задовольнила, оскільки між депутатом–«самбістом» та лідером «НС» ще немає відповідної угоди.

Серед іншого Юрій Луценко наполягав, щоб його справу розглядав суд присяжних, оскільки це право гарантоване Конституцією. А Печерський райсуд та Апеляційний суд столиці Луценко вважає залежними від влади та необ’єктивними. «Це не мої проблеми, що Верховна Рада за 15 років не змогла прийняти відповідні зміни до КПК. Адже Конституція має найвищу юридичну силу», — заявив пан Луценко.

Луценко попередив, що Генпрокуратура готує засекречення справи для того, щоб обмежити доступ преси до судового розгляду. Йдеться про останній, 47–й, секретний том кримінальної справи, копії документів з якого, за словами екс–міністра, зустрічаються в інших томах. Тож підсудний наполягає на відкритому судовому процесі.

Юрій Віталійович просить змінити йому запобіжний захід, бо пiдстав для утримання його під вартою вже немає: Луценко не є службовою особою («Я вже не міністр і підозрюю, що найближчим часом ним не буду, то як я зможу продовжити злочинну діяльність?»); не зможе тиснути на свідків, бо вони вже дали покази, і не збирається втікати, бо в Україні його родина.

Адвокати нагадали суду, що змінити Юрію Луценку запобіжний захід на не пов’язаний із позбавленням волі просить і Уповноважений ВР iз прав людини Ніна Карпачова. Майже сто нардепів, а також Герой України Юрій Шухевич готові узяти його на поруки тощо. Натомість сторона обвинувачення наполягала: Луценко має лишатися під вартою.

Така позиція прокурора вивела Луценка зі стану рівноваги, i він перейшов на крик. Пiдсудний кілька разів вимушений був спиратися на стінки клітки через слабкість. Коли суд пішов до нарадчої кімнати, до ґрат наблизилася лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, яка приїхала наприкінці засідання. Зі своїм колишнім міністром Леді Ю спілкувалася близько десяти хвилин. Це вочевидь не дуже подобалося дружині підсудного Ірині Луценко. Адже під час перерви вона втрачала можливість поспілкуватися із чоловіком ще кілька хвилин. Після того, як екс–Прем’єрка відійшла, екс–міністр заявив, що припиняє голодування, бо вважає його недоцільним. А Тимошенко повідомила, що має намір зустрітися з послами ЄС та «Великої сімки» й обговорювати питання протидії політичним репресіям в Україні.

Натомість більшість депутатів, активістів та навіть адвокатів під час годинної перерви дещо розслабилися. Так, кореспондент «УМ» помітив, як близько двох десятків молодих людей вийшли на Хрещатик, ледь не синхронно зняли футболки з вимогами звільнення Луценка й здали їх окремій пані. У сусідньому кафе в цей час пили каву кілька депутатів від опозиції, яким вочевидь набридла задушлива судова зала.

Не дивно, що, коли суддя Вовк повернувся із нарадчої кімнати, в судовій залі не було жодного захисника, лишилося кілька депутатів i журналістів. Призначивши наступне засідання у справі по суті на 27 травня, Феміда лишила Луценка під вартою. А також вирішила, що справу розглядатимуть в усіх частинах, якi стосуються документів, що мають державну таємницю, таки в закритому режимі...