Весняна праця на «землі»

24.05.2011
Весняна праця на «землі»

Так виглядав корт №1 під час переможного матчу Серія Стаховського з французом Давідом Гуе. (Фото Рейтер.)

Париж, травень, сонце, «Ролан Гаррос». Такі асоціації виникають у багатьох шанувальників спорту, коли згадують про відкритий чемпіонат Франції. Другий у цьому році турнір із серії «Великого шолома», на відміну від трьох своїх «братів», уже вшосте стартував не в понеділок, а в неділю — тому триватиме 15 днів. Тож цікавих подій буде ще більше.

 

Усі умови для фаворитів

Бідкалася від «розтяжки» змагань хіба росіянка Світлана Кузнєцова: «Дивним чином виходить, якщо десь організатори вирішують почати турнір у вихідний — суботу чи неділю, то мені доведеться обов’язково грати в перший же день. Хоча більшість «нормальних» тенісистів стартують у понеділок. Тепер от така халепа сталася й на «Ролан Гарросі».

На додачу до всього, ще й посіяли Свєту під нещасливим 13–м номером. Утім це не завадило 14–й ракетці світу впевнено розібратися у двох партіях із Магдаленою Рибаріковою (6:2, 6:3), хоча словачка тижнем раніше виграла турнір ITF у Празі, здолавши у фіналі дев’яту тенісистку рейтингу WTA, чешку Петру Квітову.

Чотириразовій переможниці змагань серії «Великого шолома» Кім Клійстерз пощастило більше. Попри те, що 27–річна бельгійка через травми й тимчасовий відхід від спорту не виступала на червоних кортах Парижа з 2006 року, організатори зважили на прохання нинішньої другої ракетки планети не ставити її матч у недільний розклад. Хоча йдуть назустріч спортсменам не так уже й часто — передусім через бажання продати більше квитків на матчі зірок саме у вихідні.

Узагалі ж найбільший турнір року на ґрунтовому покритті радує глядачів сонячною погодою з температурою близько 20 градусів, а спортсменів — солідним призовим фондом у 17,520 млн. євро. У столиці зібрався весь цвіт світового тенісу, за невеличким винятком. Можна згадати відсутність через травми колись грізних австралійця Ллейтона Х’юїтта та американських сестер Уїльямс.

Невдалий «синьо–жовтий» десант

Продовжують регулярно десантуватися на «Гранд слеми» й українці. Щоправда, частіше наші вражають масовістю, а не видатними перемогами. Поки що таку картину маємо й на нинішньому «Ролан Гарросі», куди приїхали 12 наших співвітчизників — дев’ять дівчат і троє хлопців. Уже недільного вечора в основній сітці одиночних розрядів українців залишилося тільки троє.

Як повідомляла «УМ» минулого тижня, Леся Цуренко, Тетяна Лужанська й Еліна Світоліна програли в першому колі кваліфікації, а Ольга Савчук — у наступному. Також у другому раунді відбору, але трохи пізніше і в напруженій боротьбі, поступилися Марія Коритцева та Юлія Бейгельзімер — відповідно, представниці Тайваню Юнцзянь Чан (6:2, 5:7, 7:9) і румунці Ліані Унгур (4:6, 6:7).

Відверто невдало складається нинішній рік для сестер Бондаренко. Дівчата займаються переважно лікуванням, а коли виходять на корт — надовго там не затримуються. Тож і втрачають позиції в рейтингу. В опублікованому вчора ранг–листі WTA перша ракетка України Олена Бондаренко опустилася з 75–ї позиції аж на 90–ту, а Катя трохи піднялася — зі 113–го місця на 110–те.

На відкритому чемпіонаті Франції сестри одразу потрапили до основного турніру, але склали зброю в перших же матчах. 24–річна Катерина проти 60–го номера світової класифікації, 20–річної канадки Ребекки Монако, протрималася 57 хвилин, програвши обидва сети з рахунком 3:6. Бондаренко–молодша припустилася чотирьох подвійних помилок і не зробила жодної подачі навиліт, тоді як у суперниці ці показники прямо протилежні.

На вісім хвилин довше тривав матч Олени Бондаренко з десятим номером посіву — сербкою Єленою Янкович. Українка взяла всього чотири гейми — 3:6, 1:6.

Учора о 14.30 за київським часом на корт №5 стадіону «Ролан Гаррос» вийшла остання наша представниця в жіночому розряді. Вікторії Кутузовій протистояла Шанель Схеперс із Південно–Африканської Республіки. Але доля не посміхнулася 22–річній одеситці — 3:6, 6:4, 2:6, й остання українка вибула з «одиночки».

Українські чоловіки тримаються краще. Нагадаємо, донеччанин Ілля Марченко програв у кваліфікації. А от киянин Сергій Стаховський (31–й номер посіву) стартував в «основі» з перемоги. У неділю на корті №1 лідер нашої збірної здолав француза Давіда Гуе — 6:7 (7:9), 6:3, 6:3, 6:3.

Лише сьогодні почне свій шлях у Парижі Олександр Долгополов (21) — на нього очікує німець Райнер Шюттлер. Минулого тижня киянин наробив галасу на турнірі в Ніцці, де у чвертьфіналі вибив іспанського майстра гри на ґрунті, сіяного під першим номером Давида Феррера (6:4, 1:6, 7:5). Перемога над сьомою ракеткою світу дозволила Долгополову піднятися з 23–ї на 22–гу сходинку табелі про ранги АТР. Щоправда, у півфіналі Сашко здався румунові Віктору Ханеску — двічі по 3:6. А у фіналі в Ніцці Ханеску програв іспанцеві Ніколасу Альмагро.

Стартові втрати «посіву»

У перший змагальний день у Парижі зачохлили ракетки троє сіяних. Італійка Флавія Пеннетта (18) програла народженій в Узбекистані громадянці США Варварі Лепченко (3:6, 6:2, 3:6), а ізраїльтянка Шахар Пеер (19) — іспанці Марії Хосе Мартінес (6:7, 1:6). Іспанець Рубен Рамірес Ідальго відправив додому хорвата Марина Чілича (19) — 7:6, 6:4, 6:4.

Відзначимо такі цікаві матчі, що закінчилися вчора до 17:00 за київським часом: Анастасія Родіонова (Австралія) — Надія Петрова (Росія, 26) — 6:7, 6:3, 6:4; Новак Джокович (Сербія, 2) — Тьємо де Беккер (Голландія) — 6:2, 6:1, 6:3; Хуан–Мартін Дель Потро (Аргентина, 25) — Іво Карлович (Хорватія) — 6:7, 6:3, 7:5, 6:4.