ПОРТу призначення

20.05.2011
ПОРТу призначення

«Порту» святкує перемогу в другому розіграші Ліги Європи. З кубком — колумбієць Фалькао, найкращий бомбардир турніру і герой фіналу. (Фото Рейтер.)

Сім років португальський «Порту» не перемагав у європейських клубних турнірах. Для команди, яка у 2003–му вигравала Кубок УЄФА, а наступного сезону— Лігу чемпіонів, такий антракт є відчутним. Попередні тріумфи «драконів» пов’язані з людиною, яку тепер називають найкращим тренером світу, — Жозе Моуріньйо. Але нині в історії «Порту» з’явилися нові герої.

Під керівництвом 33–річного Андре Віллаша–Боаша, який ніколи не був професійним футболістом, «дракони» на початку сезону взяли Суперкубок Португалії, під кінець — достроково стали чемпіонами Португалії, відірвавшись від найближчого переслідувача на 21 очко, дісталися фіналу національного Кубка (цей матч ще попереду), і ось тепер стали переможцями Ліги Європи.

Для Португалії нинішній єврокубковий сезон узагалі вийшов напрочуд успішним. Країна піднялася на шосту позицію в рейтингу коефіцієнтів УЄФА. У півфіналі Ліги Європи грали три португальські команди, і фінал у Дубліні вийшов суто португальським — футболісти з міста Порту зійшлися із сусідами з Браги, котрі тихою сапою, діючи від оборони, у «плей–оф» подолали «Ліверпуль» (1:0 за підсумками двох матчів), київське «Динамо»(1:1) і «Бенфіку» (2:2). А «дракони» в матчах на виліт «феєрили»: 3:1 — із ЦСКА, 10:3 — із московським «Спартаком», 7:4 — із «Вільяреалом». Якщо врахувати, що в національному чемпіонаті «Брага» фінішувала лише четвертою, і статистика протистоянь у чемпіонаті Португалії була зовсім не на користь підопічних Домінгуша Пасьєнсії, то фаворит вирішального поєдинку другого розіграшу Ліги Європи був очевидним.

«Зброярі» з Браги позавчора принаймні могли тішитися хай і сумнівним, але таки досягненням: вони перевершили рекорд «Шахтаря» за кількістю бразильських виконавців, яких клуб використовував у фінальному матчі другого за значенням єврокубка. У складі донеччан у фіналі Кубка УЄФА 2009 року вийшло п’ятеро бразильців, тоді як «Брага» випустила аж шістьох уродженців цієї південноамериканської країни.

Але така кількість «чарівників м’яча» не допомогла: зі стартових хвилин «Брага» змушена була більше захищатися, ніж думати про атаки на володіння бразильського голкіпера «Порту» Елтона, який саме цього дня святкував 33–й день народження. Але «червоно–білі» так «зв’язали» фаворита, що й до загроз їхнім володінням справа майже не доходила. За всю гру «Порту» завдав лише одного удару у площину воріт знайомого киянам Артура. І саме цей епізод, що стався наприкінці першого тайму, став вирішальним у поєдинку. Колумбійський півзахисник Фредді Гуарін із правого флангу зробив навіс у штрафний майданчик, і його земляк Радамель Фалькао, який перебував на одній лінії із захисниками «Браги», головою переправив м’яч у сітку.

«Зброярі» свій ключовий момент мали одразу після перерви, коли бразилець Марсіо Моссоро не реалізував вихід сам на сам з Елтоном. А щось схоже на штурм підопічні Пасьєнсії організували лише наприкінці другого тайму. Символічно, що останнього удару по воротах Елтона завдав голкіпер «Браги» Артур — головою. Як і в більшості інших небезпечних моментів того вечора, м’яч не влучив у площину воріт.

«Це величезний успіх для «Порту», адже ми довели, що є справді класною командою. Саме цей трофей ми хотіли завоювати найдужче, і відчували, що зобов’язані виграти його, — підсумував щасливий наставник переможців Андре Віллаш–Боаш.—Упродовж євросезону ми все більше вірили в себе, і це допомогло нам сьогодні взяти гору».

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Фінал

«Порту» (Португалія) — «Спортинг де Брага» (Португалія) — 1:0

Гол: Фалькао, 44

«Порту»: Елтон, Перейра, Гуарін (Беллускі, 73), Моутіньйо, Фалькао, Халк, Роландо, Варела (Д. Родрігес, 79), Сапунару, Фернандо, Отаменді

«Брага»: Артур, А. Родрігес (Кака, 46), Паулао, П. Сезар, М. Гарсія, Ліма (Мейонг, 66), Куштодіо, Сильвіо, Алан, Віана (Моссоро, 46), Вандіньйо

Попередження: Сапунару, 49; Елтон, 90; Роландо, 90+3 — Віана, 24; Сильвіо, 30; М. Гарсія, 55; Моссоро, 59; Кака, 80

Суддя — Карвальйо (Іспанія)

Дублін, стадіон «Дублін–арена», 45 000 глядачів

 

СТАТИСТИКА

Найкращим бомбардиром Ліги Європи–2010/11 став ще донедавна нікому не відомий 25–річний колумбійський форвард «Порту» Радамель Фалькао — 17 голів. Це рекорд для розіграшів ЛЄ і КУЄФА.

Київський динамівець Роман Єременко, що представляє Фінляндію, виявився найкращим асистентом турніру з 6 гольовими передачами.

Серед кращих за цим показником є ще один динамівець — Олег Гусєв, у якого 4 результативні паси.

Євген Хачеріді заробив найбільше жовтих карток — 5. А на Артемі Мілевському суперники найчастіше фолили — 46 разів.