Прогноз погоди для української політики

18.05.2011

Під час Помаранчевої революції сурдоперекладач УТ–1 Наталія Дмитрук стала знаменитою на всю Україну, коли в прямому ефірі відмовилася передавати для людей, що не чують, інформацію про підсумок голосування від ЦВК «Підрахуя», а натомість просигналізувала про фальсифікацію виборів. Як виявилося, місце для подібного подвигу є не лише під час революцій. Днями начальник відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометцентру Людмила Савченко влаштувала політичний демарш під час прямого включення в ефірі Національного радіо. Реакція згори не забарилася: надалі Савченко вже не розповідатиме радіослухачам про погоду на завтра.

Про ексцес на УР–1 повідомили джерела інтернет–видання «Українська правда». Так, 12 травня — коли всі обговорювали політичний скандал у Львові — Людмила Савченко у прямому ефірі почала описувати синоптичну ситуацію словами про красу природи, але перейшла на «громадянську лірику»: «Часом здається, що такі чудові дні дарує нам природа як компенсацію за той безлад, беззаконня та несправедливість, що відбуваються в нашій країні... Незрозуміло, як можна не любити цей райський куточок на землі, цю країну, український народ, щоб так знущатися з нього». І далі: «Поки що нас пестить лише лагідне весняне сонечко. Воно і завтра зігріватиме теплом жителів усієї України — від сходу до заходу, від північних областей до Криму. І хоч погодні умови в цих регіонах часом бувають різні, та український народ — єдиний, і дай Боже, щоб нас ніколи і нікому не вдалося роз’єднати». Після цього Людмила Іванівна повернулася до метеорології.

«Я зробила те, що зробила. У мене був такий настрій, я так думала, це мої переконання. Вони не змінилися», — пояснює пані Савченко журналістам. Начальник відділу прогнозів із самого початку «прогнозувала», що після такого кроку вже не виходитиме в радіоефір.

Вона також повідомила «УП», що штрафних санкцій до неї не застосовували. Але ускладнення не виключені, адже вчора демарш пані Людмили набув всеукраїнського розголосу. Її телефон по обіді не відповідав — в Укргідрометцентрі казали, що Савченко «на нараді».

Після вчинку Людмили Савченко в Нацрадіокомпанії вирішили відмовитися від практики прямих включень з УГМЦ; всі матеріали синоптиків будуть попередньо прослуховувати та редагувати.

«Якщо людина говорить про погоду — вона має говорити про погоду. Це не та тема, яка варта уваги. Вона має розповідати про погоду оперативно, кваліфіковано, якісно, дотепно, але — про погоду. От і все», — пояснив перший заступник гендиректора НРКУ, керівник дирекції інформаційного мовлення Роман Чайковський.