Із дерев’яним рилом під котячий вереск...

17.05.2011

Стан, коли «після вчорашнього» розколюється голова, найзаповітнішою мрією стає ковток холодного розсолу, а про роботу гидко й думати, відомий багатьом із нас. Полюбляють зазирнути в чарку (або в кухоль із пивом) і британці. Згідно з проведеним в Об’єднаному Королівстві соціологічним опитуванням, загалом середньостатистичний мешканець країни проводить у стані похмілля понад п’ять років життя. «Найпродуктивнішим» у цьому сенсі виявився період від 21 до 38 років, коли британці страждають від наслідків посиденьок у пабі по 60 днів на рік. Від 38 до 46 років кількість похмільних днів зменшується до 45, а в людей старшого віку — до 23 днів на рік. У підсумку виходить 1926 змарнованих днів, або п’ять років і три з гаком місяці.

Медиків така серйозна цифра неабияк турбує. Адже похмілля — показник вживання занадто великих доз алкоголю. Важкий стан, який з’являється наступного ранку після бурхливого застілля, французи недарма називають «дерев’яним рилом», німці — «котячим вереском», а британці — «ранком після». Продукти розпаду етилового спирту, який входить до складу алкогольних напоїв, негативно впливають на всі системи організму. Від перепою дуже страждають мозок, печінка, нирки, шлунок, кишечник, серце, вся судинна система, навіть репродуктивні органи. Якщо доза алкоголю була невеликою, організм може її «опрацювати» і вивести доволі безболісно. Тоді на ранок людина почувається нормально. Якщо ж із дозою вийшов явний перебір, система виведення токсинів працює з перевантаженням, виникає водно–солевий дисбаланс. З’являються головний біль, тремтіння кінцівок, нудота, запаморочення, сухість у роті тощо. Через ураження судин головного мозку людина відчуває зміну настрою, стає дратівливою, нервовою.

Автори дослідження пропонують британцям вживати менше алкоголю, щоб не проводити так багато часу, «обнімаючись» з унітазом. Українські ж медики, які ведуть багаторічну боротьбу з алкоголізмом у нашій країні, кажуть, що аналогічних досліджень у нас поки ніхто не проводив. Але «на око» припускають, що в українців похмільних днів буде точно аж ніяк не менше, ніж у британців.

 

ДО РЕЧІ

Сорок тисяч українців щорічно вмирають від пияцтва. Близько восьми тисяч смертей припадає на отруєння алкоголем, стільки ж — на кардіопатію, інші — це наслідок захворювань, пов’язаних зі зловживанням спиртним. Алкоголіком стає один iз десяти українців, що випивають. А загальний показник вживання алкогольних напоїв в Україні сягнув 12 літрів на людину на рік.