Помста за Данилишина

17.05.2011

Міністерство закордонних справ оголосило персонами нон–грата двох співробітників військового аташату Чеської Республіки в Києві, які нібито займалися шпигунством. Відповідну ноту було вручено тимчасовому повіреному у справах Чехії в Україні Вітезславу Півоньці. «Керівникові чеської дипломатичної місії було висловлено рішучий протест проти використання дипломатичного статусу для збору інформації, що становить державну таємницю в Україні. Йому було наголошено на тому, що для України такі дії є неприйнятними з боку представників будь–якої держави. Тим більше непокоїть, що до протиправної діяльності вдалися дипломати такої дружньої і партнерської для нас країни, як Чехія», — ідеться у прес–релізі Михайлівської площі.

У Чехії цьому скандалу надають політичне забарвлення. Зокрема, міністр закордонних справ Карел Шварценберг припустив, що висилка двох дипломатів — це помста Києва за Богдана Данилишина. Ідеться про урядовця Юлії Тимошенко, який в Україні фігурує в кримінальній справі, але отримав політичний притулок у Чехії.

Водночас Служба безпеки України вустами її речниці Марини Остапенко уточнює: чехи «попалися» на надмірному інтересі до української авіації. СБУ також затримала двох громадян України, підозрюваних у співробітництві з чеською військовою розвідкою. Зокрема, співробітник держпідприємства «Завод 410 цивільної авіації», громадянин С., з метою матеріального зиску передавав аташе з питань оборони посольства Чеської Республіки полковнику Зденеку Кубічеку документи щодо діяльності ДП «Південмаш», програм розробки літаків Ан–70 і Ан–178, матеріали щодо систем захисту літальних апаратів, супутникової навігації для танків тощо. За словами пані Остапенко, наразі українець С. перебуває під вартою, проти нього порушено кримінальну справу за збір та розголошення інформації, що може становити державну таємницю. На відео, наданому Службою безпеки, видно момент передачі грошей інформатору.

Крім того, викрито злочинну діяльність чиновниці Міноборони України, майора Л., яка у 2005 році була завербована спецслужбами Чехії і передавала дипломатам копії таємних документів стосовно діяльності військових наукових закладів щодо розробки «новітніх зразків військової техніки та озброєння». Її було затримано під час спроби виїзду до іншої країни», — повідомила Остапенко. Із жінки взято підписку про невиїзд, оскільки вона виховує двох неповнолітніх дітей.