Любов і нафтодолари

17.05.2011
Любов і нафтодолари

Солодка азербайджанська парочка Ell/Nikki. (Фото Рейтер.)

Як–то кажуть: перший раз — випадковість, другий — закономірність. Якщо минулорічну перемогу німкені Лєни Майєр із прісною солодкавою пісенькою списували на примхи європейської аудиторії, яка, мовляв, захотіла легкості, то перше місце азербайджанського дуету Ell/Nikki утвердило нас у думці, що час знімати з «Євробачення» гриф «пісенний конкурс». Романтична балада Running Scared нічим не відрізнялася від десятка подібних конкурсних композицій, шоу не було оригінальним, а самі співаки відчутно фальшували, виступаючи 14 травня на сцені «Арени» в Дюссельдорфі. Тому в коментарях після проголошення переможців відразу почали курсувати чутки, що, мовляв, усе це політика й головну роль у промо нікому не відомих азербайджанців зіграла нафтова привабливість країни.

Як би там не було, але для цієї кавказької країни перемога на «Євробаченні» стала тріумфальною: учасником конкурсу Азербайджан став у 2008 році, а за три роки вибився у переможці. Цікаво, що в азербай­джанському дуеті є дещиця від Західної Європи: жіноча половинка Ell/Nikki — 30–річна Нігяр Джамал кілька років як офіційно мешкає у Великій Британії, куди вийшла заміж, й виховує двох дочок. Її напарник — Ельдар Касімов — 21–річний студент Бакинського університету, де студіює міжнародні відносини. У дует, за словами виконавців, їх об’єднало журі національного відбору, де вони були суперниками. Є в азербайджанській перемозі й українська складова: котрий рік поспіль промоцією цієї країни займається Олександр Ксенофонтов, продюсер, співак, музикант й чоловік нашої лауреатки «Євробачення» Руслани.

Хоча Україна й без того має підстави для радості. Четверте місце Міки Ньютон, яка поїхала в Дюссельдорф зі скандалом, змусило принишкнути всіх критиків: адже до цього вважалося, що пісня Angel надто слабка й українці світить хіба що місце у другій десятці. Проте перед самим конкурсом команда Міки зробила розумні рокіровки: композиції додали драйву й підсилила її візуальним ефектом від пісочної анімації Ксенії Симонової. З іншого боку, не можна відкидати й елемент фортуни: Міка з її «Янголом» потрапила в абсолютний мейнстрім цьогорічного шоу, в якому фаворитами були мелодійні любовні балади.

 

КОМЕНТАР

Володимир Бебешко, музичний продюсер:

— У Міки склалося все: пісня, виконавець і шоу. Хоча шоу спрацювало на 60 відсотків, тому що те, що робить Ксенія Симонова, треба дивитися від початку й до кінця, а камера показувала її роботу фрагментарно. Міка заспівала на повну силу. І пісня хороша була. Тепер усі мають визнати, що це її заслуга.

Якщо говорити про переможців, то за всіма законами музики, вони співали погано. А, за законами «Євробачення», пісня у них — непогана. Чим узяли азербайджанці? Там попахує політикою. Нафтою. Ніхто нічого не знає, але існує думка, що могли бути певні домовленості.