Жир повертається

12.05.2011

Завдяки рекламі люди почали сприймати ліпосакцію як дорогий, але дієвий засіб для навічного прощання із зайвими жировими відкладеннями. Статистика свідчить, що «відкачування жиру» на сьогодні є найпопулярнішою пластичною операцією. Тільки в США щороку роблять понад 450 тисяч таких операцій, повідомляє агенція «Медлінкс».

Утім у медичних колах до недавнього часу залишалося відкритим питання: чи повертається видалений жир, і якщо так, то в якій зоні він знову відкладеться. Останнє дослідження докторів із Університету Колорадо розкрило цю таємницю. У ході експерименту вчені в довільному порядку призначили жінкам, які не страждають на ожиріння, ліпосакцію в області стегон та нижньої частини живота. Ті жінки, які утрималися від процедури, увiйшли в контрольну групу.

Через рік спостережень виявилося, що в прооперованих жінок жир на стегнах не наріс, зате з’явився у верхній частині живота, у районі плечей та трицепсів. Учені констатують: у тому, що жир повернувся, немає нічого дивного. Адже експерименти з гризунами, проведені іншими дослідниками, дали аналогічний результат. Тварини, яким хірургічним шляхом видалили жирову тканину в певному місці, завжди потім набирали вагу за рахунок збільшення кiлькостi жиру в інших місцях. А в місці ліпосакції відкладення не поновлювалися, оскільки операція порушує підшкірну сітчасту структуру, в якій існують жирові клітини.