«Розумні» есемески

12.05.2011

Днями у мерії обласного центру презентували соціальний проект «Почуй мене», розроблений однією з компаній–операторів мобільного зв’язку за сприяння міської влади. Тож відтепер полтавці з вадами слуху та розладами мовлення у найскрутніших ситуаціях, коли потрібна невідкладна допомога пожежників, міліції, медиків «швидкої» чи фахівців служби газу, мають можливість зі свого мобільного телефона надіслати на номери цих служб — 101, 102, 103, 104 — «розумні» SMS–повідомлення, які фактично стають аналогами звичайного «голосового» виклику. Задля цього зв’язківці виділили окремий номер, до якого варто лише «приплюсувати» потрібні три цифри, а повпредам згаданих екстрених служб на презентації вручили спеціальне обладнання для приймання таких сигналів тривоги.

Воно миттєво розпізнає есемеску від абонента з особливими потребами й виводить на екран комп’ютера чергового диспетчера не лише його адресу, а й певні дані про вік, стан здоров’я тощо. Звісно, лише ті, які побажає «засвітити» сам інвалід. Адже для того, щоб приєднатися до реалізації проекту, кожен бажаючий має звернутися до обласної організації Українського товариства глухих, де зараз формується єдина база даних. Раніше ж, за словами голови облорганізації УТОГу Леоніда Усенка, чимало членів товариства змушені були приходити в його офіс лише для того, щоб скористатися послугами сурдоперекладача для пояснення суті власних проблем і здійснення того ж таки виклику медиків чи «газовиків». Хтось у «найгарячіших» випадках намагався достукатися до сусідів, знайомих...

Коли ж врахувати, що інваліди зазвичай обтяжені цілим «букетом» хвороб, які не дозволяють їм бути спринтерами, то неважко здогадатися: подібні «ходіння по муках» у пошуках «посередника» для донесення оперативної інформації подекуди загрожують не лише їхньому здоров’ю, а й життю. За допомогою ж сучасної техніки виклики фахівців екстрених служб полтавці, які не чують або погано говорять, тепер можуть зробити самостійно. При цьому на презентації проекту міський голова Олександр Мамай запропонував внести до згаданого переліку ще й «аварійну» службу міськвиконкому. Їй таке «розумне» обладнання представники компанії–оператора мобільного зв’язку нададуть уже найближчим часом.