Кому ще медальку?

12.05.2011
Кому ще медальку?

«Портовик», володар срібних нагород попередньої першості, цього разу побореться лише за третє місце. (Фото з сайту ГК «Портовик».)

Усього два тури лишаються до завершення змагань у 20–му чемпіонаті України з гандболу серед чоловічих команд. Тиждень тому стало відоме ім’я чемпіона — це знову «Запоріжтрансформатор», який здобув уже 14–й комплект золотих нагород. А в понеділок прояснилася доля й «срібла». Досі полтавське «Динамо» мало найкращим результатом четверте місце у 2008 році, тепер же «зачепилося» за другу сходинку турнірної таблиці.

Щоб гарантувати собі перші в історії нагороди ЧУ, підопічним Андрія Портнова достатньо було переграти на своєму майданчику луганський «Буревісник». У разі успіху, за два тури до кінця першості полтавці зберігали відрив у чотири очки від «Портовика» з Південного, і, навіть якби програли заключні матчі, все одно стояли б вище за підсумком очних зустрічей.

«Перед матчем із «Буревісником» усі розуміли, наскільки для нас важливі ці два очки. Десь хлопці трохи перенервувалися через цю відповідальність», — розповідає тренер динамівців Андрій Портной про перипетії складного поєдинку. По ходу гри господарі вели перед, але «Буревісник» іноді скорочував відрив до двох влучних кидків. Утім кінцівка матчу Луганську не вдалася, і в підсумку «Динамо» виграло з перевагою в десять м’ячів — 32:22.

«Портовик» же після домашньої перемоги над броварським «Будівельником» повернувся на третю сходинку турнірної таблиці. «У нас є шанс увійти до числа призерів, і ми боротимемось за нього до останнього», — каже тренер південців Олег Сич, що вже багато років працює із цим клубом. Срібним призерам попередньої першості підсобив чемпіон: «ЗТР» у запеклому запорізькому дербі обіграв земляків із «Мотора». «Мотористи» пробули на «бронзовій» сходинці лише один тур — після того як перемогли саме «портовиків». Схоже, що доля третього місця вирішиться в заключному турі — 21 травня.

У «Портовика» й «Мотора» графік схожий: по матчу проти одного з лідерів та аутсайдерів. І неясно, з ким буде важче, адже і донецький «Політехнік», і київський «Авіатор» хочуть залишитися в суперлізі. Зараз «авіатори» мають чотириочковий гандикап над останньою командою чемпіонату, і бодай одна нічия залишить їх в еліті. Донеччанам же слід обігрувати «Буревісник» та «Мотор», сподіваючись на дві поразки «Авіатора».

 

СПРАВИ СУДДІВСЬКІ

На 15 тисяч гривень Федерація гандболу України оштрафувала київський «Авіатор» за порушення регламенту в 24–му турі. Тоді кияни не дограли гостьовий матч проти полтавського «Динамо» — залишили майданчик, маючи претензії до дії суддів. У ФГУ зобов’язали «авіаторів» сплатити штраф до 16 травня, а в разі невчасної сплати клуб узагалі можуть виключити з числа учасників суперліги.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. 26–й тур. «Динамо» — «Буревісник» — 32:22, «Політехнік» — «Авіатор» — 29:27, «Портовик» — «Будівельник» — 31:25, «ЗТР» — «Мотор–ЗНТУ–ЗАБ» — 30:26.

Турнірне становище: «ЗТР» — 45, «Динамо» — 39, «Портовик» — 35, «Мотор» — 34, «Будівельник» — 25, «Буревісник» — 14, «Авіатор» — 10, «Політехнік» — 6.