Червонi фашисти

11.05.2011
Червонi фашисти

У День Перемоги міліція у Львові лише підтримувала градус протистояння. (Фото Рейтер.)

Україні не скоро вдасться відмитися після львівського «святуванння» 9 травня — стільки там натворили «справ» радикали різноманітної спрямованості.

Про провокації і можливе побоїще попереджали віддавна, але влада дозволила влаштувати День Перемоги у форматі вальпургієвої ночі. Не обійшлося навіть без стрілянини.

Учора — наступного дня після безладів — голова Львівської облдержадміністрації генерал МВС Михайло Цимбалюк демонстративно подав у відставку. За інформацією «УМ», він намагався не допустити вакханалії, але його голосу почуто не було.

Зрештою, після понеділкового побоїща працювати «губернаторові» у Львові націоналістична обласна рада просто не дозволить. Щоправда, ближче до вечора пан Цимбалюк повідомив журналістам, що передумав іти з посади.

 

Як били «червоних»

Гасло «бий комуняк» найліпше описує настрій кількох тисяч львів’ян, котрі вийшли 9 травня зупинити «червоний десант». Ще 6 травня Львівський адміністративний окружний суд за позовом виконкому міськради заборонив проводити у Львові масові заходи з нагоди 9 травня — окрім тих, що влаштовує місцева влада. Але, попри недвозначну судову постанову, «варяги» з червоним прапором таки прогулялися пагорбом Слави. Кримська організація «Русскоє єдінство» напередодні оголосила, що не їде на акції до Львова. Але «вшановувати радянських воїнів» взялися інші русофільські структури. Саме така загроза вивела на вулиці міста як просто небайдужих, так і відвертих відморозків.

Відтак «античервоні» (зокрема з ВО «Свобода» й «Автономного опору») мобілізувались в районі меморіального комплексу вже з самого ранку. Діставалося переважно людям, що хотіли яскраво продемонструвати свої радянські сентименти — наприклад, хлопцеві, що розгулював у червоній футболці із написом СРСР. «Він що, зовсім Бога не боїться? — риторично запитував кореспондента «УМ» один із націонал–радикалів у захисній масці. Якщо він свідомо хоче когось спровокувати, то йому це вдасться». Справді, символіка СРСР у Львові, та ще й у гущі націоналістів, — чистої води провокація.

Дісталося й одному з активістів червоного руху, лідерові місцевих комуністів Олександру Калинюку. Його вдарили по обличчю, коли він ішов класти квіти на Пагорб Слави.

Із присутніх зривали георгіївські стрічки. При цьому загострення «комунофобії» дуже підживила звістка, що «червоні з «регіоналами» відкрили стрілянину по «наших».

Цей інцидент знятий на відео і потрапив у телеефір. Шарпанина переросла у стрілянину через участь 30–річного сина одного з чільних міліцянтів Львівщини. Молодик у костюмі відступив під час розборки на тему георгіївських стрічок, витягнув пістолет, пристосований під гумові кулі, і вистрелив у молодого «свободівця» Олега Ковпака, котрий з однодумцями гнався за опонентами. Із пораненням у коліно Ковпака доправили до лікарні.

МВС видала реліз, навівши прізвище стрільця — Сопільник, це син колишнього заступника начальника управління ДАІ у Львівській області. Але за фактом стрілянини справу порушили сміховинну — «аж» за статтею «дрібне хуліганство». Нею, нагадаємо, карають за такі «грізні дії», як нецензурна лайка в громадських місцях чи образливе чіпляння до громадян.

Інцидентів позавчора вистачало. Якби–то просто плювалися — а то ж і кидали димові шашки. У лаву озброєних «беркутівців», які забезпечували прохід «червоних», летіло каміння. Складно було уникнути силових зіткнень, якщо групи проросійськи налаштованих молодиків на вулиці Личаківській вигукували гасла на кшталт «Хохлы — параша! Победа эта наша!», «Смерть Галичине!» тощо, а українських націоналістів було значно більше (зокрема, «свободівці» приїжджали на подію і з сусідніх областей — як, скажімо, голова Тернопільської облради Олексій Кайда, котрому теж перепало).

У російських дипломатів дорогою на Пагорб слави відібрали і розтоптали вінок, який генконсул РФ у Львові Олег Астахов мав намір покласти на військовому кладовищі. «Кілька покидьків образили всю Росію», — заявить потім пан Астахов.

Правою рукою розганяють, а лівою — організовують?

Якби не автобуси з заїжджими шанувальниками «червоного» прапора, котрий під міліцейським конвоєм таки доправили на Пагорб слави, можливо, все й минулося б. Бо ж основна маса політично стурбованої львівської громади до обіду встигла розійтися. Аж раптом пролунала звістка — шість автобусів із «рускімі бойовиками» в’їжджає у місто. І більшість «ультрасів» почали повертатися. Саме вони й забезпечили для зацікавленого ТБ омріяну картинку «розгулу нацизму» у Львові.

Представники «Русского єдінства» й одеської «Родіни», котрі таки приїхали до Пагорбу слави, під прикриттям міліції розгорнули там червоний прапор, але дорогу автобусам заблокували націоналісти. Ті виривали міліцейські турнікети. «Беркут» гамселив львів’ян гумовими патиками. Тож у відповідь і полетіло каміння; горіли «фаєри» і димшашки.

Виглядало так, що міліція дістала негласну вказівку не розганяти націоналістів. «У мене складається враження, що влада правою рукою розганяє, а лівою — організовує всі ці речі», — з усмішкою поділився з «УМ» один із міліціонерів–галичан, що ніс патрульну службу «на пагорбі».

Загалом за день «переможного» мордобою затриманих не набралося і десятка.

«На 9 травня неукраїнським силам вдалося повністю реалізувати той сценарій, що вони собі запрограмували, — констатує в коментарі «УМ» обласний депутат–«нашоукраїнець» Олесь Старовойт. — Достатньо зараз переглянути картинку на російських і східноукраїнських телеканалах. Усе, про що ми попереджали раніше, вповні реалізувалося. Ми закликали не допустити до цього, але хто нас почув?».

Міський голова Львова Андрій Садовий, назвав це все просто — «злочин». Мер наголосив, що в постанові суду йшлося «чорним по білому» про заборону мітингів та походів. «Чому вчора представники російських фашистів розгорнули прапор на Пагорбі слави? Чому правоохоронці зайняли пасивну позицію? Це що, нефаховість? Чи це свідоме підігравання провокаторам?» — риторично перепитав Садовий.

«Режим Януковича зробив усе, щоби провокації у Львові 9 травня відбулися. І в цьому намаганні розбурхати Львів провокатори від влади брутально принизили місцеву громаду, свавільно знехтували рішення органів місцевого самоврядування, цинічно потопталися по судовому рішенню, ухваленому іменем України», — це вже заява лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока. «Відбулася змова влади, міліції, провокаторів», — додає голова Львівської обласної ради, «свободівець» Олег Панькевич.

Офіційні ж пояснення львівської міліції дивують. За словами заступника начальника обласного ГУ МВС Михайла Курочки, відповідального за безпеку акції, на представників «Русского єдінства» складено акт. А появу червоних прапорів міліціянт перекинув ледь не на націоналістів, котрі, мовляв, перешкодили правоохоронцям виконати рішення суду. «Якби не було провокацій і міліція б сконцентрувала увагу винятково на тому, щоб не допустити розгортання будь–яких прапорів, то ми б свою функцію виконали», — каже пан Курочка.

А голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко, оцінюючи львівські інциденти, заявив, що його партія вимагає відставки міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова. Замість допомоги ветеранам та гідного вшанування пам’яті мільйонів українців, загиблих у ІІ Світовій війни, «ми отримали пакет провокацій, спрямованих на розкол українського суспільства», — каже Наливайченко.

 

ВЕРСІЇ

Демократичні коментатори припускають, що львівські провокації були задумані задля підтримування теми розколу України на Схід і Захід, на «прорадянську» і «нацистську». Задля виставляння Галичини в неприглядному світлі перед світом. Задля підтримування градусу політичної напруги навколо теми символів і трактування історії — і відволікання суспільної уваги від соціально–економічних проблем.

З огляду на пряму залежність організацій на кшталт «Родіни» і «Русского єдінства» від московського центру впливу доводиться констатувати немалу роль у подіях 9 травня на Західній Україні російських спецслужб.

«У команді української влади є така людина, як Ігор Шувалов — політтехнолог із Росії, який, напевно, розписав цей сценарій, — припускає лідер львівської обласної «Батьківщини» Роман Ілик. — Про те, що він уже такий пронафталінений і його вже реалізовували в Росії, думаю, багатьом відомо... Це робиться для того, щоб провадити в Україні російську політику, щоб відвернути увагу від того, що насправді сьогодні відбувається в державі. Бо насправді влада не має сьогодні чим похвалитися ні на центральному рівні, ні у Львові та Львівській області. Одні пусті обіцянки».

І Ілик, і чимало інших спостерігачів говорять також про відповідальність ВО «Свобода» за участь у провокація 9 травня.