ХРОНІКА

06.05.2011

Футбол

У календарі збірної України на цей рік з’явилося ще три контрольні матчі. 7 жовтня у Софії «синьо–жовті» поміряються силами з болгарами; причому сторони домовилися і про матч–відповідь в Україні у 2013 році. А 11–го і 15 листопада цього року підопічні Олега Блохіна відкриють стадіони у Києві та Львові зустрічами з німцями й австрійцями відповідно. Щоправда, це станеться, якщо збірні Німеччини й Австрії не потраплять до плейоф Євро–2012 — тобто не посядуть у своїй відбірковій групі друге місце. Наразі німці перші, австрійці — четверті.

* * *

Завершується так звана «справа Матузалема». Нагадаємо, у 2007 році бразильський півзахисник, нехтуючи контракт із «Шахтарем», залишив Донецьк і став грати за «Сарагосу». Упродовж останніх років кілька міжнародних інстанцій визнали правоту українського клубу, і тепер іспанці змушені виплатити «гірникам» компенсацію. Сторони домовилися, що 13 млн. євро «Сарагоса» віддаватиме «Шахтарю» впродовж п’яти років.

Футзал

Товариські матчі. Бразилія — Україна — 3:0, 7:2.

Гандбол

Гандболісти «Запоріжтрансформатора» достроково оформили 14–те чемпіонство.

Українська чоловіча суперліга. 25–й тур. «Буревісник» — «ЗТР» — 22:32, «Політехнік» — «Динамо» — 24:33, «Авіатор» — «Будівельник» — 31:20, «Мотор» — «Портовик» — 33:29.

Турнірне становище: «ЗТР» — 43, «Динамо» — 37, «Мотор» — 34, «Портовик» — 33, «Будівельник» — 25, «Буревісник» — 14, «Авіатор» — 10, «Політехнік» — 4.

Баскетбол

Українська чоловіча суперліга. Півфінал. «Донецьк» — «Говерла» — 81:74 (серія до трьох перемог — 1:0).

* * *

Чемпіоном України серед дублерів став «Дніпро», який у фіналі здолав «Київ» — 85:66. У зустрічі за «бронзу» «Донецьк» переграв «Галичину» — 71:59.

Теніс

У другому колі парного розряду ґрунтового турніру АТР у Мадриді українець Олександр Долгополов і бразилець Томас Беллуччі програли польському дуету Фірстенберг/Матковський (7) — 5:7, 4:6.

Хокей

Чемпіонат світу. Вищий дивізіон (Словаччина). Попередній раунд. 3–й тур

Група С. Швеція — США — 6:2, Норвегія — Австрія — 5:0.

Підсумкове становище: Швеція — 7, США — 6, Норвегія — 5, Австрія — 0.

Група D. Чехія — Фінляндія — 2:1, Латвія — Данія — 2:3 Б.

Підсумкове становище: Чехія — 9, Фінляндія — 5, Данія, Латвія — 2.

Збірні Австрії й Латвії у втішному раунді боротимуться зі словенцями й білорусами за два місця, що дозволять залишитися в еліті.

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. Півфінали конференцій. Захід. «Детройт» — «Сан–Хосе» — 3:4 ОТ (серія до чотирьох перемог — 0:3).

Схід. «Тампа–Бей» — «Вашингтон» — 5:3 (серія — 4:0), «Бостон» — «Філадельфія» — 5:1 (серія — 3:0).

Художня гімнастика

Сьогодні у київському Палаці спорту стартує ХХ турнір «Кубок Дерюгіної». Триватиме міжнародний турнір три дні.

Шахи

У травневому рейтингу ФІДЕ українець Василь Іванчук залишився на п’ятому місці, поступаючись лише індійцю Ананду, норвежцю Карлсену, вірменину Ароняну та росіянину Крамнику. А от киянин Руслан Пономарьов у порівнянні з березневим рейтингом піднявся із 13–ї на 11–ту позицію.

Визнання

Найкращим спортсменом України у квітні експертна комісія НОК визнала чемпіона Європи з дзюдо у вазі до 60 кг Георгія Зантараю. Найкращим тренером місяця назвали наставника киянина — Віталія Дуброву.