Помститися за Рим

06.05.2011
Помститися за Рим

Олівейра Андерсон забиває третій гол у ворота «Шальке». (Фото Рейтер.)

В останні сезони у фінальних матчах Ліги чемпіонів встановилася справжня гегемонія англійських команд: із 2005 по 2009 роки за звання кращого клубу на континенті обов’язково змагався хтось із представників цієї країни. Щоправда, минулоріч англійці не пройшли навіть до півфіналу, але в поточному розіграші виправилися, і за Кубок чемпіонів знову змагатиметься гранд із Туманного Альбіону. Позавчора пізно ввечері «Манчестер юнайтед» очікувано обіграв удома німців із «Шальке» та пройшов туди, де його чекають. Фінальний матч відбудеться 28 травня теж в Англії — на лондонському стадіоні «Уемблі» — і за складом учасників буде повторенням такої ж гри дворічної давнини. «МЮ» спробує поквитатися з «Барселоною» за поразку 0:2 на полі римського «Стадіо Олімпіко».

Перед повторним побаченням «манкуніанців» із «Шальке» навряд чи хтось розраховував, що «кобальтові» зможуть створити на «Олд Траффорд» бодай якусь несподіванку. Надто переконливо виглядав «Манчестер» у гостьовому поєдинку тижневої давнини, і його гравці потім виправдано жалкували, що забили у ворота Мануеля Нойєра лише два м’ячі.

На домашній поєдинок Алекс Фергюсон не виставив одразу кількох ключових виконавців: навіть не потрапив до заявки на гру Уейн Руні, не вийшов на поле найкращий бомбардир манчестерців у цьому розіграші Суперліги Хав’єр Ернандес, так само відсиділи в запасі сербський захисник Неманья Відич та півзахисник Райан Гіггз. У суботу «МЮ» ще належить грати з «Челсі» у рамках англійської першості, це буде вирішальний матч у боротьбі на «золото» прем’єр–ліги, тож пріоритети Фергюсона на цей період зрозумілі.

Але навіть послабленим складом господарі ще в першому таймі зняли будь–яку інтригу в матчі. Еквадорець Антоніо Валенсія та ірландець Дарон Гібсон забили свої перші м’ячі у поточному розіграші ЛЧ. А під кінець гри бразилець Олівейра Андерсон оформив власний дубль і довів рахунок до розгромного. Єдиний м’яч від іспанця Мануеля Хурадо на 35–й хвилині доповнив легіонерську гольову феєрію того вечора, але став слабкою втіхою для німецької команди.

«Ми маємо тішитися вже тому факту, що [вперше] пробилися до півфіналу», — після гри визнав перевагу суперника досвідчений іспанський нападник «Шальке» Рауль, який не раз доходив до вирішальних стадій єврокубків у складі «Реалу».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінал (повторна зустріч). Матч середи

«Манчестер юнайтед» (Англія) — «Шальке–04» (Німеччина) — 4:1 (Валенсія, 26; Гібсон, 31; Андерсон, 72, 76 — Хурадо, 35; перший матч — 2:0)

«МЮ»: ван дер Сар, Рафаель (Евра, 60), Смоллінг, Еванс, О’Ши, Гібсон, Скоулз (Флетчер, 73), Андерсон, Валенсія, Бербатов (Оуен, 77), Нані

«Ш»: Нойєр, Учіда, Хеведес (Хунтелаар, 70), Метцельдер, Ескудеро, Попадопулос, Хурадо, Фарфан (Матіп, 75), Баумйохан (Еду, 46), Дрекслер, Рауль

Суддя — Проенса (Португалія)

Манчестер, стадіон «Олд Траффорд», 64 687 глядачів