Ворог №1

05.05.2011

Віктор Янукович очолив антирейтинг «Вороги преси», який було оприлюднено Інститутом масової інформації та Київською незалежною медіа–профспілкою позавчора, у міжнародний День свободи преси. Президента «нагородили» за те, що протягом 2010 року його охорона неодноразово перешкоджала журналістам виконувати професійні обов’язки, з ефірів телеканалів знімали сюжети із критикою глави держави, а під час виборів працівникам медіа перешкоджали члени виборчкомів. Загалом у антирейтингу зафіксовано 12 випадків порушення прав журналістів iз боку адміністрації Президента.

При цьому сам Янукович не вважає себе ворогом преси. Учора під час прес–конференції він попросив журналістів навести приклади порушень ним свободи слова. «Я людина конкретна, скажіть, де ви бачите ці утиски з боку влади? Якщо вони є — ми будемо вживати заходи», — цитує Януковича агенція УНІАН.

Щодо наступних позицій антирейтингу, то другим став Прем’єр–міністр Микола Азаров. Глава уряду мусить завдячувати своїй охороні, яка застосувала силу проти журналістів, а також прес–службі, що вимагала від одного з видань повного узгодження журналістського матеріалу із прес–секретарем.

Трійку «призерів» замкнув начальник Головного управління житлового господарства КМДА Володимир Стороженко, який вирвав із рук журналіста мікрофон та жбурнув його в урну.

До списку ввійшли також депутати від Партії регіонів Михайло Чечетов і Ян Табачник, «губернатор» Черкащини Сергій Тулуб, олігарх Ігор Коломойський, голова СБУ Валерій Хорошковський, керівник фракції «Єдиного центру» в Закарпатській облраді Іван Балога — загалом 23 особи.

Минулого року лідерами антирейтингу стали Генпрокурор Олександр Медведько, народний депутат від КПУ Олександр Ткаченко та Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко.