Фаворити? Посуньтеся!

05.05.2011
Фаворити? Посуньтеся!

Переможну шайбу росіян у ворота господарів–словаків на 44–й хвилині закинув Олексій Морозов з «Ак барса». (Фото Рейтер.)

Поки українські хокеїсти продовжують марити поверненням до елітного дивізіону, у Словаччині з 29 квітня по 15 травня триває чемпіонат світу серед 16 провідних збірних планети. Одразу кілька чинників дозволили нашим західним сусідам прийняти 75–й світовий хокейний форум: це і входження до Євросоюзу, й успіхи на найвищому рівні («золото» 2002 року і «бронза» — 2003–го), і готовність двох сучасних льодових арен.

На заході країни — у Братиславі — побудовану ще 1940 року Арену Ондрея Непели реконструювали, а на сході — Кошицький стадіон Ладіслава Трояка звели п’ять років тому. На столичних трибунах за грою можуть стежити 10 тисяч глядачів, у Кошице — 8 343.

А подивитися є на що. Учора ввечері на чемпіонаті завершився попередній раунд — не обійшлося без несподіванок. Послідовно дивує збірна Німеччини. Два роки тому команда тренера Уве Круппа не вилетіла з «вишки» лише тому, що у 2010–му їй належало приймати турнір у рідних стінах. Торік німці сенсаційно дійшли аж до півфіналу, а тепер у Словаччині перемогли у групі з двома сильними конкурентами. Три матчі — три перемоги: такого показника на ЧС команда Німеччини не демонструвала 81 рік. Спочатку вперше в історії (!) хокеїсти ФРН розібралися з росіянами на чолі з капітаном Олексієм Морозовим, котрий повернувся до збірної, а потім обіграли і словаків та словенців.

Господарі, якими керує екс–наставник збірної білорусі американець Глен Хенлон, поки що переважно засмучують братиславську публіку. Після скромної перемоги над аутсайдерами зі Словенії (3:1) команда, що має у складі досвідчених Шатана, Демітру і братів Госса, поступилася німцям і росіянам. Тепер Словаччині, аби потрапити до чвертьфіналу, доведеться докласти великих зусиль у кваліфікаційному раунді, куди пробилися 12 збірних.

Четвірка ж невдах першого етапу боротиметься за виживання. До цієї когорти несподівано потрапила команда Білорусі — там хоч і активно розвивають хокей, та примудрилися програти французам. До невеселої компанії приєдналися словенці — попри те, що відібрали очко у німців. Ще двоє аутсайдерів визначилися вчора пізно ввечері.

А найгучнішим результатом попереднього раунду стала перемога норвежців над багаторазовими чемпіонами світу й Олімпіад — шведами. Перша за 61–річну історію протистоянь. А Норвегія ще чотири роки тому програвала Україні у боротьбі за виживання...

Утім далекосяжні висновки робити рано — більшість фаворитів до «плей–оф» лише набирають хід, чекають підмогу з НХЛ.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Вищий дивізіон (Словаччина). Попередній раунд

Група А. Німеччина — Росія — 2:0, Словаччина — Словенія — 3:1; Росія — Словенія — 6:4, Словаччина — Німеччина — 3:4; Словаччина — Росія — 3:4, Словенія — Німеччина — 2:3 Б.

Підсумкове становище: Німеччина — 8, Росія — 6, Словаччина — 3, Словенія — 1.

Група В. Швейцарія — Франція — 1:0 ОТ, Білорусь — Канада — 1:4; Канада — Франція — 9:1, Білорусь — Швейцарія — 1:4; Канада — Швейцарія — 4:3 ОТ, Білорусь — Франція — 1:2 ОТ.

Підсумкове становище: Канада — 8, Швейцарія — 6, Франція — 3, Білорусь — 1.

Група С. Норвегія — Швеція — 5:4 Б, США — Австрія — 5:1; США — Норвегія — 4:2, Швеція — Австрія — 3:0.

Турнірне становище (після 2 турів): США — 6, Швеція — 4, Норвегія — 2, Австрія — 0.

Група D. Фінляндія — Данія — 5:1, Чехія — Латвія — 4:2; Фінляндія — Латвія — 3:2 Б, Данія — Чехія — 0:6;

Турнірне становище: Чехія — 6, Фінляндія — 5, Латвія — 1, Данія — 0.

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. Півфінали конференцій. Захід. «Ванкувер» — «Нешвілл» — 1:0, 1:2 (2ОТ), 3:2 ОТ (серія до чотирьох перемог — 2:1), «Сан–Хосе» — «Детройт» — 2:1 ОТ, 2:1 (серія — 2:0). Схід. «Вашингтон» — «Тампа–Бей» — 2:4, 2:3 ОТ, 3:4 (серія — 0:3), «Філадельфія» — «Бостон» — 3:7, 2:3 ОТ (серія — 0:2).