Вороги свободи слова

29.04.2011
Вороги свободи слова

Напередодні Всесвітнього дня свободи преси, який відзначають 3 травня, Національна спілка журналістів України оприлюднила черговий список тих, хто особливо негативно відзначився у ставленні до прав журналістів на об’єктивне і неупереджене інформування суспільства.

Перший у переліку — «регiональний» народний депутат–акардеоніст Ян Табачник, який переконує, що ніяких утисків свободи слова не існує, а журналісти «це холуї, що обслуговують своїх хазяїв,.. i 85 відсотків журналістів у цій країні займаються цим».

Також у списку — британський бізнесмен пакистанського походження Мохаммад Захур, власник ISTIL Group, коло інтересів якої в Україні — медіа, нерухомість, банки, металургійно–вугільна промисловість. Видавець англомовної газети Kyiv Post Захур звільнив iз посади головного редактора газети Брайана Боннера, який відмовився зняти з номера інтерв’ю з міністром аграрної політики і продовольства.

Із місцевою незалежною пресою, часто незважаючи на рішення судів на користь ЗМІ, борються чиновницькими методами голови райрад: Сахновщинської (Харківська обл.) — Володимир Прядко, Білопільської (Сумська обл.) — Василь Кубрак, Кременецької (Тернопільська обл.) — Андрій Гуславський, Летичівської ( Хмельницька обл.) — Віктор Тимчак разом iз головою райдержадміністрації Марією Літвін, заступник голови Роздільнянської райради (Одеська обл.) Віктор Бакланов.

Посадовцям закон не писаний ні стосовно дій, ні стосовно слів. Відео з прес–конференції, де ще один лідер антирейтингу від НСЖУ — Неля Штепа, слов’янський міський голова (Донецька обл.), звітуючи про сто днів перебування на посаді, назвала лайливим словом місцеву журналістку, переглянули 69 тисяч користувачів інтернету.

Список НСЖУ — не лише для внутрішнього користування. «Ми передамо його до Міжнародної федерації журналістів, Ради Європи, Європарламенту», — сказав голова Спiлки Ігор Лубченко.