Феєрія від коротунчика

29.04.2011
Феєрія від коротунчика

Два влучні удари від Ліонеля Мессі — і Мадрид на колінах. (Фото Рейтер.)

Третє з чотирьох весняних побачень «Реала» й «Барселони» встановило тимчасовий паритет у міні–суперечці цих клубів наприкінці сезону. Чотириматчева серія почалася нічиєю в рамках чемпіонату Іспанії, потім продовжилась перемогою мадридців у фіналі Кубка цієї країни, а позавчора принесла перемогу «Барсі» в рамках Ліги чемпіонів. Цей успіх видається найважливішим. Адже в національній першості каталонці давно поза конкуренцією, й оформлення чергового чемпіонства у прімері — лише справа часу. Кубок короля — не надто престижний трофей. А ось Суперліга — так. І тут підопічні Хосепа Гвардіоли не лише зробили серйозну заявку на вихід до фіналу, а й принизили запеклого ворога у його ж лігві.

«Барселона» у матчах проти будь–яких суперників звично володіє м’ячем більшу частину ігрового часу. Але статистика цієї зустрічі на «Сантьяго Бернабеу» просто вражає: зірковому «Реалу», який називають другим за силою клубом у світі (після «Барси», звісно) гості залишили тільки 28 відсотків. План тренера господарів Жозе Моуріньйо — почати гру без номінального форварда — відверто провалився.

Гра видалася грубою й нер­вовою. Усередині другого тайму червону картку за фол проти Дані Алвеша отримав ключовий півзахисник «вершкових» Пепе, а потім на трибуни вирушив і експресивний Моуріньйо, що висловлював претензії до дій німецького арбітра Вольфганга Штарка.

«Я не розумію, за що вилучили Пепе. Якщо ми поїдемо в Барселону та першими заб’ємо, то система нас знищить», — після матчу Моуріньйо говорив ледь не про змову проти його команди. Але Штарк ще пожалів господарів. Адже на червоні картки в другому таймі напрацювали і Марсело, котрий навмисно стрибнув на ногу лежачого Давіда Вільї (той одразу попросив заміну), і Емануель Адебайор, який ударив суперника.

Вилучення було й у складі «Барси», але втрата запасного воротаря Хосе Пінто, що виявився крайнім у загальній колотнечі по дорозі в роздягальню між таймами, навряд чи особливо засмутила гостей.

За чисельної переваги «Барса» легко дотиснула господарів. Обидва м’ячі на рахунку незрівнянного Ліонеля Мессі. Особливо красивим виявився другий гол аргентинця: під час слаломного проходу він обіграв чотирьох оборонців «Реала» й легко прокотив м’яч повз голкіпера Ікера Касільяса. Так само ніби знущався над принциповим опонентом і Гвардіола: на останні три хвилини він випустив на заміну 19–річного дебютанта Серхіо Роберто — хавбека, який досі не провів жодного матчу навіть у чемпіонаті Іспанії.

Дубль Мессі довів число його голів у нинішній Лізі чемпіонів до 11, при цьому нападник зіграв стільки ж матчів. Ще один влучний удар дозволить найкращому футболістові світу повторити досягнення голландця Руда ван Ністелроя, який поки є рекордсменом за кількістю м’ячів, забитих у ЛЧ в одному сезоні. Одночасно Мессі наблизився до ще одного рекорду: цього року він має наздогнати німця Герда Мюллера, що в першій половині 1970–х тричі поспіль ставав найкращим бомбардиром тоді ще Кубка чемпіонів. Загалом легендарний нападник «Баварії» чотири рази здобував титул найвлучнішого в цьому турнірі, і на перевершення і цього досягнення в 23–річного Мессі ще є більш ніж достатньо часу.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінал (перша зустріч). Матч середи

«Реал» (Іспанія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:2 (Мессі, 76, 87)

«Р»: Касільяс, Арбелоа, С. Рамос, Альбіоль, Марсело, Л. Діарра, Хабі Алонсо, Пепе, Озіл (Адебайор, 46), К. Роналдо, Ді Марія

«Б»: Вальдес, Д. Алвеш, Бускетс, Піке, Пуйоль, Хаві, Маскерано, Кейта, Педро (Афеллай, 71), Мессі, Вілья (С. Роберто, 90)

Попередження: Арбелоа, 40; С. Рамос, 53; Адебайор, 83 — Д. Алвеш, 44; Маскерано, 57

Вилучення: Пепе, 61 — Пінто, 45+2 (запасний)

Суддя — Штарк (Німеччина)

Мадрид, «Сантьяго Бернабеу», 75 000 глядачів