Свої серед чужих

29.04.2011
Свої серед чужих

Найсильніший фігурист України — Антон Ковалевський на нинішньому «мундіалі» повторив свій минулорічний результат. (Фото Рейтер.)

Якщо в хокеї на льоду проведення чемпіонату світу наприкінці квітня–на початку травня — річ звична, то для фігуристів змагатися за світову корону в час, коли цвітуть сади, — явище нехарактерне. Проте від вибриків долі, чи стихії, ніхто не застрахований. 101–й за ліком чемпіонат світу з фігурного катання ще в березні мав пройти в Токіо. Але через техногенну катастрофу на атомній електростанції, до якої призвів потужний землетрус із руйнівним цунамі, світову першість перенесли до Москви на кінець квітня.

Учора надвечір у столиці Росії визначилися перші володарі нагород. Їх отримали чоловіки. Чемпіоном світу став канадець Патрік Чан, який вже після короткої програми забезпечив собі фору в 11 балів, встановивши новий світовий рекорд. Звісно, що відіграти такий гандикап не змогли ані японець Такахіко Козука, який у підсумку став другим, ані росіянин Артур Гачинський, котрий зійшов на третій щабель п’єдесталу.

Українець Антон Ковалевський, який після короткої програми йшов 17–м, після довільної піднявся на 16–ту позицію. Тим самим киянин, який живе і тренується в Німеччині, повторив свій минулорічний результат — найвищий у кар’єрі.

У штабі української збірної на диво не розраховують, тому про медалі перед турніром навіть і не мріяли. Останнім часом наші співвітчизники борються хіба що за місця в другому десятку. Тож, як кажуть, ми вболіваємо за красиве фігурне катання.

У змаганні спортивних пар Україна взагалі не представлена, а навколо цієї дисципліни в Москві спалахнули неймовірний ажіотаж та інтрига. Тут господарі–росіяни небезпідставно вірили у здобуття «золота» — першого для них на ЧС, починаючи з 2005 року. Льодову гору надій поклали на новоспечену пару Максим Траньков/Тетяна Волосожар, створену після Олімпіади 2010 року. Нагадаємо, що саме тоді через відсутність в Україні гідного партнера (а Станіслав Морозов, з яким Волосожар каталася у Ванкувері, завершив кар’єру) дніпропетровка Таня переїхала до Росії.

Обов’язковий прокат у виконанні пари Траньков/Волосожар справді заслуговує компліментів — потужне, енергійне катання спричинило шквал захоплень та скандування з трибун: «молодці». Однак дрібні помилки при синхронному обертанні та слабенько виконана доріжка не дозволили росіянам набрати максимальний результат. Вочевидь під кінець виступу спортсмени просто захлинулися адреналіном. Хоча, за словами легендарного тренера Тетяни Тарасової, свій перший міжнародний іспит нова пара склала на «відмінно». Чемпіони Росії 2011 року після обов’язкової програми стали третіми (70,35 бала).

Цікаво, що схожих промахів припустилися й інші фаворити змагань — представники Німеччини Альона Савченко/Робін Шелкови. Запальний та веселий виступ Савченко — ще однієї нашої співвітчизниці, уродженки Обухова, — та хлопця–мулата, вбраних у... російські народні костюми, теж «завів» московську публіку. Зрештою віце–чемпіони світу–2010 завершили середу з другою сумою балів (72,98).

А от катання лідерів сезону з Китаю, які приїхали до Москви в ранзі чемпіонів світу, — Цін Пан/Цзянь Тун — було безпомилковим. Можливо, в чомусь схожі на роботів, без емоцій, але чітко й лаконічно китайці довели свою перевагу над суперниками — 74,00. Свої чемпіонські амбіції Пан і Тун мали підтвердити вчора пізно ввечері, коли завершилася довільна програма.

А сьогодні на арені «Мегаспорт» починається «золота лихоманка» у жінок та танцювальних дуетів. Україну тут представлятимуть Ірина Мовчан і пара Шиван Хекен–Кенеді/Олександр Шакалов.