Медальна перевірка

19.04.2011

Нинішній континентальний форум у важкоатлетів, як і недавній подібний турнір у борців, більше скидався на контрольне тренування. Великих коштів тут не заробиш, ніяких ліцензій не завоюєш. А от на осінніх чемпіонатах світу можна й славу отримати, і призові, і, що головне, путівку до Лондона на Олімпійські ігри–2012.

Тож до Казані на 90–й за ліком чоловічий турнір і 24–й жіночий тренери збірної України Петро Алаєв (у сильної статі) і Василь Кулак (у панянок) повезли далеко не всіх лідерів. Призерка останньої Олімпіади Ольга Коробка, молода Юлія Калина, призери планетарних першостей Артем Іванов і Артем Удачин цілеспрямовано готуються до чемпіонату світу, що відбудеться в Парижі. Ще одна володарка медалі Пекіна–2008 Наталія Давидова й чемпіонка Європи Наталія Троценко заліковують травми. А от призерка ЧЄ–2009 Юлія Довгаль вийшла заміж і переїхала жити до Азербайджану.

За відсутності цієї когорти «синьо–жовті» штангісти завоювали всього дві медалі ЧЄ у двоборстві. Але ж і суперники тут зібралися доволі сильні — аж 13 олімпійських чемпіонів.

Про друге місце Юлії Паратової в вазі до 58 кг «УМ» уже писала. А в останній день турніру, позавчора, її «срібне» досягнення повторив суперваговик Ігор Шимечко. Чемпіон Європи–2009 зі Львова цього разу в категорії понад 105 кг став найкращим у ривку (195 кг), а от у поштовху — лише сьомим (217 кг). У двоборстві російський олімпійський призер Дмитро Лапіков випередив Шимечка на 7 кг.

У вазі до 105 кг хар­ків’янин Олексій Торохтій здобув малу «бронзу» у поштовху, але сьомий результат у ривку не дозволив йому піднятися вище п’ятого місця у сумі.

Надія Миронюк із Волині (75 кг) та Юлія Артемова з Харківщини (69 кг), які недавно завершили відновлювальний процес, опинилися на четвертому й шостому рядках підсумкового протоколу відповідно.

У загальному заліку беззаперечна першість залишилася за господарями–росіянами, котрі назбирали 13 нагород (9 золотих + 4 срібних). Другими виявилися турки (4+2+3). Українці розташувалися на сьомій позиції.