Не самими Бондаренками живі

19.04.2011
Не самими Бондаренками живі

Радість Ольги Савчук (ліворуч) і Лесі Цуренко розділив капітан команди Ігор Дерновський. (Фото з сайту Sapronov–tennis.org.)

Після того, як з’ясувалося, що сестри Олена й Катерина Бондаренко через травми не зможуть зіграти за національну збірну в матчі Кубка Федерації проти команди Австралії, багато хто зробив висновок: в українок немає шансів на успіх. Проте самовідданість і патріотизм наших дівчат дозволили їм сенсаційно перемогти апріорі сильнішого опонента, та ще й на його майданчику. Тож збірна України вдруге пробилася до І Світової групи Кубка Федерації, де виступатиме вже наступного року. Крім того, у світовому рейтингу «синьо–жовті» повернулися до вісімки провідних команд планети (перед тим посідали 11–те місце).

 

Кому втрати на користь?

На наше щастя, збірна Ав­стралії до домашнього матчу «плей–оф» теж підійшла не в основному складі — Саманта Стосур вирішила зосередитися тільки на індивідуальних виступах, а Єлена Докич послалася на втому. Тож вийшло, що кожен з опонентів втратив по дві «бойові» одиниці. Але й за таких умов фаворитками все одно вважалися господарки.

Зелений континент став батьківщиною для переселенців не лише з британських країн, і це неабияк видно на спорті. Минулих вихідних за тенісну збірну Австралії грали словачка за національністю, 24–річна Ярміла Грот (30–й номер світового рейтингу) та 28–річна росіянка Анастасія Родіонова (72).

Капітан української команди Ігор Дерновський виставив на одиночні матчі 21–річну уродженку Южноукраїнська, а нині киянку Лесю Цуренко (131) та 23–річну донеччанку Ольгу Савчук (144).

У двох попередніх дуелях опоненти обмінялися перемогами — у 2007 році наші були сильнішими на харді в Ешморі (4:1), а торік австралійки сильно засмутили харківську публіку (5:0). Очевидно, збірній Австралії сподобалося перемагати на ґрунтовому покритті, тож для чергової зустрічі з українками в Мельбурні капітан збірної Зеленого Континенту Девід Тейлор обрав ґрунт.

За місце в еліті світового тенісу команди билися не в центральному мельбурнському тенісному центрі, де проводять відкритий чемпіонат Австралії, а в невеличкому передмісті — Глен Іріс.

У перший день, суботу, лідери команд, згідно з жеребом, грали проти других номерів. Перевага Грот над Савчук сумнівів ні в кого не викликала — у двох партіях Оля змогла взяти лише два гейми. Зате приємний для нас сюрприз піднесла Цуренко. Попри велике відставання в рейтингу, Леся впевнено здолала Родіонову й довела, що все вирішується на корті, а не цифрами сухої статистики.

Наступного дня ситуація в «одиночках» повторилася. Ярміла знову вивела господарок уперед (2:1), але вдруге слабкою ланкою виявилася Анастасія. Родіонова програла запеклу битву характерів Савчук на двох тай–брейках, хоча мала матч–пойнт. Тож доля протистояння вирішувалася в парній зустрічі.

Місце для подвигу

Попередньо на останню гру капітани команд заявляли Софі Фергюсон і Саллі Пірс проти Юлії Бейгельзимер і Вікторії Кутузової. Певно, гадали, що до того часу загальний підсумок матчу буде з’ясовано. Але оскільки справа дійшла до «останнього патрона», ніхто не ризикнув кидати в бій свіжі сили, «треті номери», — обидва наставники довірилися тим, хто вже випробував корт у Глен Іріс.

У першому сеті Грот і Родіонова розбили Цуренко й Савчук «всуху». Утім у другій партії вже тривала рівна боротьба. У 12–му геймі за рахунку 6:5 на користь господарок Ярміла й Анастасія мали два матч–боли, перебуваючи за крок від І Світової групи. Але наші дівчата спочатку вирівняли ситуацію, потім узяли тай–брейк другого сету, а незабаром довели справу до перемоги в третьому.

«Українки з самого початку краще налаштувалися й проявили справжній командний дух, за що й отримали винагороду», — прокоментував успіх «синьо–жовтих» австралійський капітан Тейлор.

Очікувано більш емоцій­ним був наш наставник. «Дівчата просто творили на корті дива й грали фантастично. Спочатку Савчук відіграла матч–боли в одиночній зустрічі, а потім разом із Лесею вони змогли розвернути хід парного двобою. У нас підібралася просто чудова команда. Навіть не знаю, чи були в історії тенісу випадки, коли збірна без гравців першої сотні рейтингу пробивалася до числа восьми найкращих на планеті», — поділився радістю Дерновський.

 

ТАБЛО

Кубок федерації. «Плей–оф» І Світової групи

Німеччина — США — 5:0

Іспанія — Франція — 4:1

Словаччина — Сербія — 2:3

Австралія — Україна — 2:3

Грот — Савчук — 6:1, 6:1

Родіонова — Цуренко — 1:6, 4:6

Грот — Цуренко — 6:1, 6:3

Родіонова — Савчук — 6:7 (3:7), 6:7 (12:14)

Грот/Родіонова — Савчук/Цуренко — 6:0, 6:7 (3:7), 3:6

* * *

І Світова група. Півфінали. Росія — Італія — 5:0, Бельгія — Чехія — 2:3.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У новому рейтингу АТР українець Олександр Долгополов учора уперше увійшов до першої двадцятки (досі був 21–й). Сергій Стаховський залишився 38–м, Ілля Марченко — 113–й (111), Сергій Бубка — 245–й (264).

Лідери незмінні — Рафаель Надаль (Іспанія), Новак Джокович (Сербія), 3 (3) Роджер Федерер (Швейцарія).

У рейтингу WTA Олена Бондаренко втратила ще п’ять позицій — тепер наша лідерка 62–га (була 57–ма), Катерина Бондаренко — 113–та (114), Леся Цуренко — 128–ма (131), Ольга Савчук — 143–та (144), Юлія Бейгельзімер — 191–ша (192), Тетяна Лужанська — 198–ма (196).

Лідери ті самі: Каролін Возняцьки (Данія), Кім Клійстерс (Бельгія), Віра Звонарьова (Росія).