На казахів — удома, ще й із канадцем

15.04.2011
На казахів — удома, ще й із канадцем

Реалізований Дмитро Цирулем (у центрі) буліт приніс українцям другу перемогу в Угорщині. (Фото з сайту ФХУ.)

Українці вилетіли з «вишки» в 2007–му — після дев’яти років перебування в когорті 16 провідних хокейних збірних планети. Тричі намагалися повернутися, та все марно. Щоразу наші посідали друге місце у своїй групі першого дивізіону, програючи вирішальні матчі у заключний день турніру. У 2008–му — угорцям, 2009–му — італійцям, 2010–му — австрійцям. У чергової спроби підвищитися в класі є дві великі особливості: 17 — 23 квітня «синьо–жовті» змагатимуться на рідній землі, і вперше — під орудою канадського тренера.

 

Готовність

На відміну від своїх попередників — росіянина Володимира Голубовича, українця Олександра Сеуканда й білоруса Михайла Захарова, Дейв Льюїс упродовж усього сезону зосереджувався винятково на національній команді, не розпорошуючись на роботу в клубах. Канадський фахівець керував збірною України на всіх трьох турнірах серії Європейського хокейного виклику — у листопаді в Польщі, у грудні в Броварах і в лютому в Норвегії. Тож у Льюїса є повне уявлення про українських гравців. Тепер залишається правильно вибрати найсильніших і розставити їх у п’ятірки.

Останньою перевіркою сил стали два контрольні матчі зі збірною Угорщини. В обох зустрічах наші взяли гору над господарями з однаковим рахунком 3:2 (у вівторок у Будапешті — в додатковий час, а в середу в Дунайвароші — в серії булітів).

Учора команда повернулася до Києва, а сьогодні вперше випробує на тренуванні лід оновленого Палацу спорту. Також сьогодні Льюїс і його помічник Дмитро Христич мають оголосити імена 23 хокеїстів, котрі потрапили в заявку збірної на чемпіонат світу.

Стежити за баталіями турніру можна буде на Першому національному телеканалі. Принаймні стартова гра українців — проти британців у неділю — значиться в телепрограмі у прямому ефірі. Як буде далі — побачимо, адже відома схильність керівництва УТ–1 засовувати спортивну «картинку» на нічний час.

Найкраще ж підтримувати хлопців у Палаці спорту. Тим паче що ціни на квитки доволі демократичні. Упродовж чотирьох перших ігрових днів, щоб відвідати всі три матчі дня, потрібно викласти від 40 до 60 гривень. На п’ятий, вирішальний, тур квитки коштують трохи дорожче — від 50 до 80 гривень.

Суперники

На правах організаторів українці склали сприятливий для себе календар. Після двох стартових зустрічей із посередніми збірними Великої Британії й Литви буде день відпочинку. Потім наші мають «вдарити» по одному з головних конкурентів за єдину путівку до еліти — поляках. Далі — з естонцями проблем у команди Льюїса виникнути не повинно. І після другого дня відпочинку, за законами детективного жанру, розв’язка має настати в завершальний день турніру, коли «синьо–жовті» битимуться зі збірною Казахстану тих самих кольорів.

Саме казахи є головним суперником наших у боротьбі за перше місце. Історично протистояння з ними складалися для українців невдало. Згадаймо хоча б поразку 4:7 на грудневому «челленджі» в Броварах. Але ж треба ламати неприємні традиції. Скажімо, так, як у лютому наші нареш­ті вперше за сім років здолали латвійців.

На користь азіатів грає те, що чимало їхніх виконавців змагається проти провідних клубів Росії в Континентальній хокейній лізі у складі «Бариса» (Астана), тож звикли регулярно проводити поєдинки високого рівня. Очолює команду відомий російський хокеїст і тренер Андрій Хомутов. Цікаво, що свій
50–річний ювілей 21 квітня йому доведеться святкувати не в колі друзів і сім’ї, а на турнірі в Києві.

Також можуть зробити нашим підніжку сусіди–поляки, з якими українцям грати дедалі важче. У цьому сезоні суперники обмінялися перемогами на етапах «Єврочелленджа», причому «Кадра» розбила «синьо–жовтих» переконливо (6:3), а підопічні Льюїса виграли вдома лише 3:2.

Утім опоненти не виглядають настільки грізними, щоб панікувати, — здолати всіх Україні цілком до снаги. Хочеться вірити, що за підтримки тисяч уболівальників українські хокеїсти нарешті проб’ються на свято під назвою «чемпіонат світу у вищому дивізіоні».

 

ТАБЛО

Товариський матч (Дунайварош). Угорщина — Україна — 2:3 Б (1:1, 1:1, 0:0, 0:0, 0:1; Ваш, 8; Бенк, 40 — Матерухін, 16 (більш.); Побєдоносцев, 31 (більш.); вирішальний буліт — Цируль).

* * *

НХЛ. «Плей–оф» (Кубок Стенлі). 1/8 фіналу (перші матчі серій до чотирьох перемог). Східна конференція. «Піттсбург» — «Тампа–Бей» — 3:0, «Вашингтон» — «Рейнджерз» — 2:1 ОТ (Федотенко «Р» — 21.15, 1 кидок, «–1»).

Західна конференція. «Ванкувер» — «Чикаго» — 2:0 (Хіггінс, 8; Хансен, 11; переможці регулярного чемпіонату обіграли чинного володаря Кубка Стенлі), «Детройт» — «Фінікс» — 4:2, «Анахайм» — «Нешвілл» — 1:4.

 

ХТО, ДЕ, КОЛИ

Чемпіонат світу. Перший дивізіон. Група В (Київ).
Розклад матчів

17 квітня

Естонія — Казахстан (13.30)

Литва — Польща (17.00)

Україна — В. Британія (20.30)

18 квітня

Естонія — Польща (13.30)

Казахстан — В. Британія (17.00)

Україна — Литва (20.30)

20 квітня

Литва — Казахстан (13.30)

Естонія — В. Британія (17.00)

Україна — Польща (20.30)

21 квітня

В. Британія — Литва (13.30)

Казахстан — Польща (17.00)

Україна — Естонія (20.30)

23 квітня

Естонія — Литва (12.30)

В. Британія — Польща (16.00)

Україна — Казахстан (19.30)