І тільки «дубчики» засушені стоять!

14.04.2011
І тільки «дубчики» засушені стоять!

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

У березні нинішнього року вітчизняний споживач був змушений заплатити за традиційний набір фруктів та овочів на 13% більше, ніж у лютому. Агрофляція — цей термін вигадали, втім, не у нас, в Україні зашкалює навіть з урахуванням фактору сезонності. Скажімо, якщо порівняти березень 2011–го з березнем 2010–го, то споживач переплачує вже на 43 відсотки! Надалі ж прогнози песимістичні — найближчим часом городина та садові плоди продовжуватимуть дорожчати. Окрім традиційних причин — підвищення вартості води, газу, активізації експорту до Росії, дефіциту на внутрішньому ринку, відсутності логістичних схем для просування на ринок продукції українських виробників, — аналітики називають ще одну: широкомасштабний дерибан державних коштів, призначених на підтримку садівництва, виноградарства та хмелярства.

 

Пийте пиво — фінансуйте садівників!

Кожен українець, купуючи у роздрібній торговельній мережі алкогольні напої чи пиво, платить із своєї кишені збір на підтримку вітчизняного аграрія. А якщо точніше — садовода, хмеляра і трудівника виноградної лози. Спеціальний податок запровадили ще в 1999 році, й назагал документ виглядає цілком логічно, виконуючи, окрім фінансової, ще й соціальну функцію — на кшталт акцизу на тютюнові вироби. Тобто, за згубну звичку треба платити, і ці гроші було би добре використати на благородну справу — розвиток агропромислового комплексу.

Порядок використання коштів із спеціального фонду держбюджету — а це зазвичай буває найцікавішим пунктом будь–якої програми — постійно змінювали. Останню редакцію запровадила Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко ще під час першої своє каденції, у 2005 році. За нею левова частка — 85% — надходить на потреби садоводів та виноградарів, і решта 15% — хмелярів. Дотується закладення молодих садів: з підготовки проекту до організації крапельного зрошення. Попри те, що ідея виглядає привабливо, вона ... не працює. За дванадцять років буму садівництва в Україні не зафіксовано, а вітчизняний товаровиробник так і не став домінувати навіть на власному ринку.

Причина, на думку аналітиків, у тому, що документ містить кілька досить важливих суперечностей, які дозволяють пускати державні гроші не на розвиток садів, а поповнювати ними кишені чиновників.

Пам’ятка для контролера: далеко у поле не заходити!..

У більшості держав, які платять своїм аграріям відшкодування за розвиток садівництва, процес виплати дотацій розтягується щонайменше на два роки. Або й більше. У нас цю грошову виплату компенсують упродовж одного року. І цей факт дозволяє проводити масштабні фінансові зловживання. «Трохи оплачують посадку садів, але більше — «дубчиків», — пояснив «УМ» на умовах анонімності аграрний аналітик однієї з інвестиційних компаній. «Дубчиками» на сленгу називають сухе гілляччя, яке закопують у землю на території, відведеній під плодові сади, аби імітувати посаджені дерева.

Напівкримінальна схема відшкодувань садівникам, яка впродовж останніх років існує в Україні, виглядає просто: чиновники з МінАПК переказують гроші аграрним фірмам різних форм власності за нібито посаджені сади. І отримують назад від 50 до 70% надісланої суми. На відміну від суто кримінальних схем, у яких фігурують «липові» фермерські господарства чи структури–одноденки, які перестають існувати, тільки–но отримавши гроші, у даному випадку все «чисто». Тобто такі селянські господарства і справді існують, більше того — вони проводять такі–сякі роботи у полі та навколо нього. За єдиним винятком — вони ... не саджають обіцяних садів.

«Складають план поля, беруть в оренду п’ятдесят, сто, двісті гектарів ріллі, розмічають це поле під сад. І висаджують на ньому кілька десятків саджанців. У перших рядах. А далі — суцільні ряди «дубчиків», — пояснює «УМ» експерт. Перед отриманням відшкодування «сад», звичайно ж, перевіряють. Навіть не одна, а кілька комісій — районна, обласна, міністерська. Усі вони приїжджають, фіксують, що біля межі й справді ростуть саджанці вишні чи яблуні, чи сливи... Члени комісій попереджені і знають: по полю, у дальні ряди, ходити не варто. Дивитися треба лише на «фасадні» стовбурці, а решта мають служити тлом.

Як не мороз, то сонце!

Сад треба закладати восени. Інакше пропадуть дерева. А осінь — вона годувальниця не тільки чесного хлібороба, а й пронирливого міністерського чиновника. Пізно восени зазвичай отримують кошти, а зима... Зима, виявляється, допомагає приховати всі сліди. «Зимові місяці обов’язково виявляться незвично холодними. Про цей природний феномен потім складуть акт. І напишуть — дерева загинули від лютих морозів! І все — кінці в воду. Довести, що на сотнях гектарів були посаджені не плодові дерева, а «дубчики», не зможе ніхто. Якщо ж не «допомогла» зима, то із завданням «впорається» літо. Яке, звичайно ж, виявиться аномально спекотним. І дерева загинуть вже від надміру сонця, — пояснює експерт. — І довести, як правило, нічого неможливо: під «кримінальні» поля не закладають крапельного зрошування, і вони справді залишаються віч–на–віч перед природою». І учасниками кримінальних схем.

«У нас наполовину замість садів стирчать «дубчики». А ми сидимо, чекаємо врожаїв, а потім дивуємося, що в країні дефіцит власних фруктів та овочів, — продовжує аналітик. — І змушені купувати зеленину за кордоном утридорога».

Тим часом уже апробована у деяких країнах схема дозволяє платити державні кошти не липовим, а справжнім садівникам. І підтримувати галузь, яка може приносити непогані прибутки. Засилля імпортних фруктів на українських прилавках — тому яскраве підтвердження.

«Кошти виплачують не упродовж одного, а двох–трьох років», — каже експерт. Тобто комісія приїжджає оглядати поля не пізно восени, коли справжні саджанці здалеку не відрізнити від «дубчиків», а навесні, коли вони цвітуть. І тоді одразу все стає на свої місця: сухі гілляки переважно не мають звички цвісти. У деяких державах перевіряють двічі: окрім періоду цвітіння, ще й під час дозрівання врожаю. Це взагалі унеможливлює фальшування: створити видимість «наче справжніх» фруктів ще не вдавалося нікому.

«Започаткувати таку схему неважко. Скажімо, вишня і яблуня починають плодоносити на третій рік, а малина і полуниця — на другий, — пояснює експерт. — Під подібні завдання не можна використовувати програми–однорічки. Навіть незважаючи на бажання чиновників та логіку річного фінансового плану».

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>