Друзі по завданню

14.04.2011
Друзі по завданню

У матчі проти угорців чемпіон білорусів Олег Шафаренко відзначився двічі. (Фото з архіву «УМ».)

На товариський матч до Будапешта головний тренер нашої збірної Дейв Льюїс повіз практично найсильніший склад, на який міг розраховувати. У Києві залишилися лише Костянтин Калмиков, котрий з’явився в розташування збірної після тривалої перерви, а також «росіяни» Шаміль Рамазанов та Максим Квітченко. У перших двох — проблеми з паспортами, але вже 15 квітня вони продовжать готуватися разом з основною групою збірників.

Як і Україна, угорці цього року змагатимуться за повернення до еліти світового хокею. Турнір у дивізіоні ІА, де головним фаворитом є якраз збірна Угорщини, цієї неділі стартує в Будапешті й відбуватиметься паралельно з київським ІВ. У когорті найсильніших наші сусіди грали у 2009 році, перед тим перекривши дорогу до підвищення в класі саме українцям, але затрималися в еліті лише на один сезон.

Позавчора в першому з двох спарингів команда Угорщини, як і належить господарям, із перших хвилин спробувала захопити ініціативу, і до середини 20–хвилинки двічі пробила Костю Симчука. Спочатку наш воротар був безсилим на добиванні, а потім не зреагував на кидок від синьої лінії за гри в меншості.

Наші скоротили рахунок наприкінці періоду, коли нападник мінської «Юності» Олег Шафаренко на «п’ятачку» воріт Леванте Шупера підправив кидок Віталія Люткевича, після чого шайба пройшла між щитками угорського голкіпера.

Пізніше місцеві арбітри не зарахували ще дві шайби наших хокеїстів, побачивши в тих епізодах атаки на заокеанського воротаря господарів. Однак коли в третьому періоді відзначився Віталій Доніка із російського «Сарова», доскіпатися вже не було до чого.

Овертайм почався для угорців вилученням одного з гравців, котрий небезпечно атакував Артема Остроушка. Таким подарунком наші скористалися сповна: Олександр Матерухін знайшов перед воротами свого партнера по «Юності» Шафаренка, й Олег своєю другою шайбою приніс Україні перемогу, а собі — звання найкращого у складі «жовто–синіх» у цьому матчі.

Успіх видається логічним, адже наші впродовж гри зробили 57 кидків по воротах суперника, тоді як господарі — вдвічі менше — 28.

Учора ввечері команди провели повторний поєдинок.

 

ТАБЛО

Товариські матчі. Угорщина — Україна — 2:3 ОТ (2:1, 0:0, 0:0, 0:1; Ладаньї, 7; Пожгай, 9 (більш.) — Шафаренко, 16 (більш), 62 (більш.); Доніка, 46); Словенія — Казахстан — 0:3.

* * *

КХЛ. Кубок Гагаріна. Фінал (до чотирьох перемог). «Атлант» — «Салават Юлаєв» — 2:3 (серія — 0:3).