Пішли, щоб повернутися

14.04.2011
Пішли, щоб повернутися

Невловимий Лео Мессі організував «Шахтарю» другу поспіль поразку на «Донбас–арені». (Фото Рейтер.)

Дива не сталося. Чемпіон України мінімально програв і повторний чвертьфінальний матч «Барселоні» (єдиний гол — в активі кращого бомбардира команди–мрії Лео Мессі), тож попрощався з Суперлігою до наступного сезону. Нинішній же й так став найуспішнішим для «Шахтаря» в усій історії виступів у Суперлізі. Востаннє українські клуби доходили до такої далекої стадії ЛЧ ще в минулому столітті.

«Я переконаний, що ми йдемо правильною дорогою, і ця дорога приведе нас до перемоги в Лізі чемпіонів, — сказав президент «гірників» Рінат Ахметов по закінченні протистояння з «Барсою». І пообіцяв: 24 години на добу я працюватиму на цю мету». Перед тим пан Ахметов зайшов до роздягальні і подякував футболістам, котрі не виглядали надто засмученими, як і тренер Мірча Луческу (не те що після аналогічних 0:1 у суботній грі з «Оболонню»).

Відверто кажучи, шанси донеччан на прохід каталонського гранда виглядали малореальними ще й до початку двоматчевого протистояння. Достатньо згадати реакцію лідерів донецького клубу під час жеребкування, яке демонстрував канал «Футбол». Даріо Срна, Андрій П’ятов, Ярослав Ракицький, як один, схопилися за голови, коли «легка» рука легендарного англійського футболіста Гарі Лінекера — посла фіналу ЛЧ–2011 на «Уемблі» — подарувала українській команді «Барселону». А після розгрому на «Камп Ноу» (1:5) прохід «гірників» до півфіналу виглядав узагалі утопією.

Хай там як, але, щоб захищати домашню фору в чотири м’ячі, Хосеп Гвардіола привіз до Донецька основний склад. Хоча, здається, наставник каталонців, як умілий шахіст, рахував на кілька ходів вперед. Як відомо, на горизонті у «гранатово–синіх» — виїзд в лігво найзапеклішого ворога. У суботу «Реал» та «Барса» розіграють чергову партію «ель класико». Тож поєдинок у Донецьку Мессі й компанія розглядали як відповідальне тренування перед серйознішою битвою.

До «розминки» «гранатово–сині» готувалися професійно, застосовуючи всі можливі прийоми, в тому числі й психологічне заколисування опонентів. «Ми будемо грати проти сильної команди, і, думаю, що завтрашній матч вийде досить складним», — заявляв на передматчевій прес–конференції півзахисник Сейду Кейта. Каталонці в особі свого наставника почали «відвантаження» компліментів «Шахтарю» одразу після жеребкування. Не припинив Гвардіола говорити приємності «гірникам» і після загальної перемоги: «Ось уже три роки я справжній фанат «Шахтаря». Ця команда постійно прогресує, демонструючи потужний футбол. Не хотілося б зустрітися з нею в майбутньому». Проте сьогоднішній «Шахтар» — не рівень «Барселони», і підсумкові 1:6 тому підтвердження.

Зрештою, болісне падіння неминуче, надто ж коли команда піднімається дуже високо. Пригадуються кроки київського «Динамо» у «плей–оф» Ліги чемпіонів під керівництвом Валерія Лобановського. Як відомо, перший чвертьфінальний млинець виявився неїстівним: гостьова нічия з «Юве» — 1:1, розгромна домашня поразка — 1:4. Але вже наступного року команду було не впізнати: в 1/4 фіналу динамівці поставили на коліна мадридський «Реал». А щоб здолати в півфіналі «Баварію», забракло дещиці везіння.

Тож два поєдинки з «Барселоною», яку вважають найкращою командою у світі, повинні стати для «Шахтаря» уроком на майбутнє. Наразі «гірники» ще не навчилися долати мандраж перед такими суперниками. «Нам потрібен досвід. Кубок чемпіонів слід заслужити. Ми зробимо все, щоб він опинився в наших руках. Я розумію, що це буде найважча дорога з величезними перешкодами, але ми повинні її пройти», — накреслив план Ахметов.

* * *

Після перших чвертьфінальних поєдинків справжня інтрига зберігалася лише в одній із пар. На Туманному Альбіоні, де футбол — боротьба до останнього патрона, змагалися фіналісти Суперліги сезону 2007/2008, перша й третя команди нинішньої прем’єр–ліги — «Манчестер юнайтед» та «Челсі». Попри перевагу «синіх» у виїзному матчі–відповіді, першими відзначилися підопічні Фергюсона: у своєму стилі, на межі офсайду, забив мексиканець Хав’єр Ернандес на прізвисько Чічаріто. А варто було «Челсі» поновити інтригу, як у зворотній атаці крапку поставив кореєць Парк.

Тож у півфіналах «Барселона» гратиме з «Реалом», а «МЮ» — з «Шальке».

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
тренер «Шахтаря»:

— У матчі–відповіді ми мали п’ять голевих моментів. А якби використали те, що створили в Іспанії, можливо, сьогодні розмовляли б з іншим настроєм.

Наш головний недолік — відсутність у складі [«Шахтаря»] Ліонеля Мессі. Якби він грав за нас, ми б пройшли «Барселону».

Вважаю, що ми добре провели турнір, подарувавши багато приємних хвилин нашим уболівальникам. Ця гра допоможе команді краще підготуватися до поєдинків такого рівня в наступному сезоні.

Хочу, щоб каталонці виграли Лігу чемпіонів, тоді нам буде легше пояснити цю поразку.

Хосеп Гвардіола,
тренер «Барси»:

— Ми серйозно підійшли до протистояння з «Шахтарем». У моєму підпорядкуванні грають фантастичні футболісти, і для мене велика честь довести їх до півфіналу Ліги чемпіонів утретє поспіль. Ці гравці завойовували трофеї для «Барселони» та національних збірних, але вони не планують зупинятися на досягнутому.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу (матчі–відповіді, результати вівторка)

«Манчестер юн.» (Англія) — «Челсі» (Англія) — 2:1 (Ернандес, 43; Парк Джи Сун, 77 — Дрогба, 77; вилучення: Рамірес, 70 («Ч»); перша гра — 1:0)

«Шахтар» (Україна) — «Барселона» (Іспанія) — 0:1 (1:5)

Гол: Мессі, 43

«Шахтар»: П’ятов, Шевчук, Іщенко, Ракицький, Кобін, Гюбшман (Фернандіньйо, 76), Мхітарян, Вілліан, Жадсон, Коста (Едуардо, 58), Л. Адріано (Морено, 67)

«Барселона»: Вальдес, Адріано, Піке (Міліто, 70), Бускетс, Алвеш, Маскерано, Хаві (Педро, 66), Кейта, Афеллай, Мессі, Вілья (Жеффрен, 76)

Попередження: Мхітарян, 56; Іщенко, 60 — Міліто, 71

Суддя — Майєр (Німеччина)

Донецьк, «Донбас–арена», 51 500 глядачів