НЬЮЗРУМ

13.04.2011

«Аперитив» перед «Абсентом»

14 квітня у Києві (кінотеатр «Кінопанорама», квитки — 80—250 грн.) розпочинається музичний тур українського письменника Юрія Андруховича та польського гурту Кarbido «Аперитив». Даний проект — симбіоз полімистецької (поезія/музика/відеоарт) дилогії Андруховича–Кarbido — «Самогон» і «Цинамон». Водночас це прелюдія до тре­тьої частини проекту — «Абсент». «На шляху до нашого третього альбому «Абсент» ми вирішили зіграти кілька концертів, що становили б собою своєрідний «зе бест» із двох попередніх, — пояснює Андрухович. — Саме з такою програмою ми виступили в Берліні у вересні минулого року, і це сподобалося не тільки нам, а й численній публіці». Квітневі концерти в Україні митці доповнять також кількома прем’єрами. Ще одна особливість цього туру — проект уперше отримав українську підтримку, яку надав Фонд Петра Порошенка. Крім того, проект традиційно підтримує Польський Інститут у Києві.

16 квітня «Аперитив–тур» приїде у Вінницю (Міський палац мистецтв «Зоря», квитки — 40—50 грн.), 19–го — у Хмельницький (Міський будинок культури, квитки — 30—50 грн.), 20–го — у Тернопіль (Палац культури «Березіль», квитки — 20—50 грн.), 21–го — у Львів (Львівський державний палац естетичного виховання учнівської молоді, квитки — 40—100 грн.).

* * *

3 червня «Брати Гадюкіни» зіграють концерт пам’яті Сергія Кузьмінського «Я вернувся домів». Разом iз ними на сцену Палацу спорту вшанувати пам’ять колеги вийдуть «Океан Ельзи», «Воплі Відоплясова», «Ляпіс Трубєцкой», «ТНМКонґо», «Бумбокс», «Мандри», «ТІК», «Да­хаБраха» та інші відомі рок–команди.

«Коли Сергій пішов iз життя, одразу стало зрозуміло, наскільки його особистість як поета та статусної фігури мала великий вплив на людей, — вважає музикант групи «Брати Гадюкіни» Павло Крахмальов. — Спілкуючись iз нашими друзями та шанувальниками, нам стало ясно, що ті пісні, які співали «Гадюкіни» та любили мільйони людей, не мають права тихо вмирати в музичних колекціях чи архівах, і що їм слід дати нове життя. Саме тому ми вирішили зібрати наших друзів–музикантів в одному концерті та разом iз фанами Сергія згадати його пісні».

До речі, саме останній концерт «Братів Гадюкіних» 2006 року у столичному Палаці спорту зібрав 12 тисяч глядачів, і дотепер ніхто з українських та закордонних музикантів не зміг повторити той гучний успіх «Гадюкіних».