Прямий зв’язок із Богом

13.04.2011
Прямий зв’язок із Богом

Та сама скульптура з «мобілкою».

На фасаді старовинного готичного кафедрального собору святого Іоанна в місті Гертогенбос на півдні Голландії встановили скульптуру янгола, який... розмовляє по мобільному телефону. Собор, який є однією з головних туристичних принад чималого міста (140 тисяч мешканців), збудовано ще 1380 року. Плин часу зробив свою справу, і міська влада 1998 року почала капітальний ремонт святині. Роботи над зовнішньою частиною храму щойно закінчилися — вони обійшлися міській скарбниці в 50 млн. євро.

«Ми одягли сучасного янгола в джинси та футболку і оснастили стільниковим телефоном, який він тримає біля вуха», — розповідає керівник групи реставраторів собору Герман Леруа. Він пояснює: як сучасні митці могли обійтися без зображення «мобілки», якщо нині вона є найпопулярнішим засобом спілкування? «На телефоні в цього янгола є лише одна кнопка — для безпосереднього зв’язку з Господом Богом», — жартує Леруа. Цікаво, як можна поповнити рахунок - пополнить счет?

Під час реставраційних робіт відомий голландський скульптор Тоні Моой виготовив для кафедрального собору Гертогенбоса 25 класичних скульптурних зображень янголів, але останнього — 1,25 метра заввишки, розташованого з південного боку, — вирішив «осучаснити». Митець пропонував зобразити деяких інших янголів із реактивними двигунами на спині замість крил, однак церковний комітет відхилив такі рішення як неприйнятні.