Штучні ноги для дороги

12.04.2011
Штучні ноги для дороги

Після 20 років в інвалідному візку 41–річний Раді Кайоф завдяки екзоскелету знову пересувається на власних ногах. (Фото з сайту novostey.com.)

Громадянин Ізраїлю Раді Кайоф через параліч ніг упродовж останніх 20 років міг пересуватися тільки на інвалідному візку. Чоловік уже й не сподівався колись стати на ноги, але йому пощастило: пан Кайоф став одним із перших користувачів унікальної розробки, яка дозволяє паралізованим людям стояти, ходити й навіть підніматися сходами. Як повідомляє «Медпортал», ідеться про революційний екзоскелет ReWalk — винахід засновника компанії «Агро медікал технолоджис», інженера Аміта Гоффера.

«Я вже й не мріяв, що знову зможу ходити. Після поранення забув, як це — стояти, — зізнається Кайоф. — Але це чудове відчуття! Тепер я знову можу відчути свій зріст і говорити з людьми, дивлячись їм очі в очі, а не знизу вгору».

Завідувач відділення фізіотерапії та трудотерапії Інституту відновної медицини при Університеті Нью–Йорка Кейт Паркін каже, що пристрій ReWalk має потенціал для поліпшення стану пацієнта у двох напрямах: «Із точки зору фізичного стану, тіло у вертикальному положенні працює інакше. Різні групи м’язів отримують роботу, а легені можуть повністю розкритися. Психологічно ж можливість переміщення на власних ногах забезпечує комфортніше спілкування».

Екзоскелет важить усього 3,1 кілограма — у такій малій вазі розробники примудрилися вмістити дві моторизовані «ноги» із сенсорами руху, всі необхідні елементи для кріплення до тіла, ранець із керуючим комп’ютером і батареєю. Елемент живлення «штучних ніг» здатний забезпечити три з половиною години безперервної роботи екзоскелета. Коли цей час вичерпається, треба зупинитися і підзарядити батарею. Для рівноваги потрібні милиці, оскільки без них пацієнт може впасти.

Щоб запустити роботу екзоскелета, треба просто нахилитися вперед. У пристрої закладені програми «стояти», «сидіти», «ходити», «спускатися» і «підніматися». Користувач вибирає значення за допомогою пульта управління у вигляді браслета.

Унікальну технологію вже випробували в Італії та Ізраїлі. Версія, яка повністю підходить для домашнього використання, стане доступною вже цього року. Це будуть персональні моделі, адаптовані до фізичних можливостей конкретної людини.

Скільки коштуватиме це пристосування, коли надійде в широкий продаж, наразі невідомо. Виробник заявляє суму в 20 тисяч доларів. Але в медичних колах прогнозують, що у зв’язку з великим попитом вартість пристрою сягне 50–70 тисяч доларів.

До слова, на сьогодні в світі існують інші роботизовані екзоскелети, розроблені військовим відомством США, та костюм HAL, створений японським Університетом Тсукуби. Утім, для паралізованих людей ці зразки не підходять. Такі костюми наділяють додатковою силою людей, які можуть пересуватися самотужки. Солдатам ці пристрої допомагають переносити великі вантажі, а старим людям — полегшують ходьбу. Тому дітище Аміта Гоффера, яке в буквальному сенсі слова піднімає на ноги паралізованих людей, поки залишається єдиним і неповторним. От тільки сам Гоффер, який також паралізований з 1997 року, за гіркою іронією долі, скористатися ним не може — у чоловіка знерухомлені не лише ноги, а й руки...