Урок іншого рівня

08.04.2011
Урок іншого рівня

Лео Мессi позавчора не забив, зате допомiг партнерам. (Фото Рейтер.)

Здавалося, що чемпіон України вже дозрів до серйозних звершень у Лізі чемпіонів. Уперше вийшовши до «плей–оф» Суперліги, «Шахтар» упевнено здолав в 1/8 фіналу «Рому». Але позавчорашня дуель із великою й страшною «Барсою» на її полі показала, що замахуватися на більше донеччанам поки що зарано. 1:5 — із таким самим рахунком «гірники» у груповому турнірі ЛЧ програли лондонському «Арсеналу». Але тоді ще був час надолужити згаяне й посісти перше місце у групі. А тепер матч–відповідь у Донецьку фактично перетворюється на спаринг із додатковою відповідальністю.

 

Перегоріли й посипалися

Навіть знаючи міць каталонців, наставник «Шахтаря» Мірча Луческу вирішив пограти з ними в кота й мишки, а не закриватися в обороні, як це робить на «Камп Ноу» більшість суперників «Барси». Експеримент не вдався.

По тому, як неповажливо Рац жбурляв Дані Алвеша на газон, як бурхливо Луческу реагував на марнування Луїсом Адріано виходу сам на сам із воротарем, було видно, що команда на гру «зарядилася». Думається, згадували й нехтування «Барсою» принципів чесної гри у матчі трирічної давнини в Україні, що призвело до прикрої поразки «помаранчево–чорних». Утім, очевидно, хлопці «перегоріли».

Нехай донецькому захисту бракувало травмованих Дмитра Чигринського й Олександра Кучера (натомість на поле вийшов Олександр Іщенко, який не має ані належного досвіду, ані достатньої ігрової практики), але пропускати безглуздий гол уже на другій хвилині матчу такого рівня команда не мала права. Надалі мандраж зіграв злий жарт і з донецькими бразильцями — коли треба було холодно­кровно відправляти м’яч у ворота (одного разу — вже порожні), Вілліан і Луїс Адріано хибили.

Прогалини ж «Шахтаря» в обороні, якими не змогла скористатися «Рома», але які впадали в око ще кілька тижнів тому, клубні чемпіони світу використали сповна. Було й невдале створення положення «поза грою», коли забивав Даніель Алвеш, і ловіння гав під час подачі кутового, коли відзначився Херард Піке, і повний безлад при голах Сейду Кейта й Хаві. Єдиний забитий Ярославом Ракицьким м’яч після розіграшу штрафного підсолодив гірку пілюлю лише на хвилину, після чого розгром тривав. Недарма кажуть, що «Барса» в цьому сезоні виграє або 1:0, або з великим рахунком. Тільки не 2:0. Бо якщо «блаугранс» уже вмикають форсаж, то не скидають обертів аж до фінального свистка.

Цього разу на вістрі атаки діяв один Давід Вілья, який не забив. Лише диспетчерську функцію виконував геніальний Ліонель Мессі. Але в «Барсі» знайшлися й інші голеадори найвищого класу, півзахисники та захисники.

Вчитися і вчитися

Звісно, можна скаржитися, що «Шахтарю» жереб «подарував» у чвертьфіналі саме команду Пепе Гвардіоли. Ймовірно, з іншим суперником український клуб зіграв би успішніше. Але якщо донеччани хочуть замахнутися на найпочесніший клубний трофей європейського футболу, треба вміти долати опонентів калібру «Барселони». Якщо ж не бути до цього готовим, то, думається, немає великої різниці, на якій стадії вилітати з турніру, — у чверть — чи півфіналі.

І нехай гостей не заспокоюють слова каталонців Давіда Вільї й Піке про те, що «Шахтар» — гарна команда, з якою непросто грати. Клас клубів наразі кардинально різний. Іспанський гранд показав українському шлях, яким слід рухатися для досягнення великих висот.

А матч–відповідь, який наступного вівторка відбудеться на «Донбас–арені», має показати, чи вміють підопічні Луческу тримати удар і робити висновки. Треба постаратися виграти хоча б із мінімальним рахунком (нагадаємо, на новому стадіоні «гірники» досі ще не програвали нікому). Як пообіцяв капітан Даріо Срна, донеччани будуть битися за свою честь. Воно того варте.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу (перші матчі, результати середи)

«Барселона» (Іспанія) — «Шахтар» (Україна) — 5:1

«Барселона»: Вальдес, Д. Алвеш, Піке, Бускетс, Адріано (Максвелл, 77), Кейта, Хаві, Іньєста (Афеллай, 90+1), Бускетс, Мессі, Вілья (Педро, 70)

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Рац, Іщенко, Ракицький, Жадсон (Фернандіньйо, 70), Мхітарян, Вілліан (Тейшейра, 75), Гюбшман (Едуардо, 82), Коста, Л. Адріано

Голи: Іньєста, 2; Д. Алвеш, 34; Піке, 53; Кейта, 60; Хаві, 86 — Ракицький, 59

Суддя — Томсон (Шотландія)

Попередження: Іньєста, 59 — Рац, 51; Ракицький, 66; Фернандіньйо, 77

Барселона, «Камп Ноу», 80 000 глядачів

* * *

«Челсі» (Англія) — «Манчестер юн.» (Англія) — 0:1 (Руні, 24)

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Гадаю, результат не відповідає тому, що відбувалося на полі. Але «Барселона» — досвідчена команда, тож добре використала наші дитячі помилки в обороні. Скажімо, не прикрили Піке у штрафному майданчику, хоча ми про це говорили напередодні, — отримали гол.

Ми намагалися грати в атакувальний футбол, аби знати, від чого відштовхуватися в майбутньому.

У Донецьку намагатимемося діяти краще, ніж у Барселоні, але, скоріше за все, крок уперед робитимемо вже наступного року. Якби ж жереб зараз дав нам іншого суперника, ми мали б більше шансів.

Ярослав Ракицький,
захисник «Шахтаря»:

— Якби ми реалізували всі створені гольові моменти, рахунок був би зов­сім іншим. Можливо, навіть на нашу користь. Тепер виправлятимемо помилки в Донецьку — там буде зовсім інша гра.

Хосеп Гвардіола,
головний тренер «Барселони»:

— Мені сподобався «Шахтар», і я щасливий, що ми досягли великого результату проти такої команди. Ми забили навіть більше голів, ніж хотіли. Утім ще остаточно нічого не вирішено. Ми розбивали в Кубку країни «Бетіс» із рахунком 5:0, але в матчі–відповіді нам буде дуже погано. До того ж нам бракує впевненості в обороні.