Ба, знайомi всі голоси

07.04.2011

Після фоноскопічної експертизи «плiвок Мельниченка» встановлено голоси екс–Президента Леоніда Кучми, екс–глави МВС Юрія Кравченка, колишнього глави адміністрації Президента Володимира Литвина (нині спiкер ВР) й екс–голови СБУ Леоніда Деркача.

Той факт, що голоси цих осіб зафіксовано на плівках саме в контексті обговорення журналіста Георгія Гонгадзе, підтвердив перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін, який підписав постанову про порушення кримінальної справи проти Кучми. За його словами, перш ніж використовувати «плівки Мельниченка» як речовий доказ, їх піддали додатковій експертизі.

«Більш якісні дослідження було проведено саме восени 2010 року. За висновком додаткових судово–фоноскопічних експертиз, голоси осіб, причетних до вбивства Гонгадзе, зафіксовані на «плівках Мельниченка», належать Кучмі й Кравченку, — зазначив пан Кузьмін в інтерв’ю журналу «Фокус». — Ми підтвердили відсутність монтажу. З цієї причини плівки були покладені в основу обвинувачення Кучми».

Відтак, окрім Кучми та покійного Кравченка, Генпрокуратура планує перевірити на причетність до вбивства Гонгадзе ще й Литвина та Деркача. Жодного з них ще не викликали. Натомість, за даними iнтернет–видання «Українська правда», редактором якого був Гонгадзе, у справі Кучми до Генпрокуратури несподівано викликали іншого екс–главу СБУ Ігоря Смєшка. У 2000 році, коли було викрадено і вбито Гонгадзе, пан Смєшко нібито перебував у стані конфлікту з тодішнім головою СБУ Леонідом Деркачем. Після початку «касетного скандалу» Кучма ввів Смєшка до створеного на Банковій штабу з подолання наслідків скандалу.

 

КАЗУС МАЙОРА

Певні питання у слідства виникли й до самого Миколи Мельниченка. Адвокати Леоніда Кучми стверджують, що в понеділок, під час очної ставки з екс–Президентом, колишній майор УДО намагався вести прихований відеозапис за допомогою спеціального пристрою, вмонтованого в наручний годинник. Після вимушеної перерви очна ставка продовжилася, але Микола був уже без годинника. Захисники Кучми просять ГПУ порушити кримінальну справу щодо Мельниченка через можливу підготовку до розголошення таємниці очної ставки. І на Різницькій уже призначили відповідну перевірку.

Мельниченко не дає спокою і Службі безпеки — тут перевіряють інформацію про підготовку можливого замаху на екс–майора. Ймовірно, йдеться про перепалку Мельниченка з охоронцями Кучми під стінами слідчого главку ГПУ. Кілька телеканалів уже надали СБУ відеозаписи, зроблені під час тих суперечок.