Що значить із Жозе й без нього

07.04.2011
Що значить із Жозе й без нього

У футболі так часто буває — сьогодні ти об’єкт поклоніння, а завтра — кпинів. Так сталося зокрема з міланським «Інтером». Позавчора на домашньому стадіоні «Джузеппе Меацца» останній італійський клуб у Лізі чемпіонів попрощався з реальними надіями на вихід у півфінал і, відповідно, захист чемпіонського титулу Суперліги. Після розгромної поразки «Мілану» в серії А (0:3 минулого уїк–енду) гравці «Інтернаціонале» продемонстрували своїм уболівальникам ще один приклад антифутболу, програвши десятій команді німецького чемпіонату — «Шальке» — з рахунком 2:5. «Це жах», — коротко і лаконічно прокоментував гру наставник «синьо–чорних» Леонардо.

Здавалося, що Жозе Моуріньйо, який привів «Інтер» до перемог у ЛЧ і першості Італії, перебираючись до Мадрида, залишив наступникам у спадок монолітний колектив із міцним захистом. Проте Рафаель Бенітес, а потім і Леонардо, «убили» чудову «машину», перетворивши її на купу дорогого металу. Особливо прикро, що розгром стався після такого вдалого початку матчу: вже на першій хвилині 32–річний сербський півзахисник міланців Деян Станкович скористався помилкою голкіпера гостей Мануаля Нойєра й послав м’яч у сітку майже з центральної лінії поля!

«До гри я навіть не міг уявити, що все складеться настільки чудово, й уві сні не міг побачити, що ми рознесемо на друзки чинного чемпіона Суперліги. Можу сказати, що це найкращий матч у моїй тренерській кар’єрі», — радів після фінального свистка наставник «Шальке» Ральф Рангнік, який лише кілька тижнів тому став біля керма «кобальтових» (попереднім місцем роботи німецького спеціаліста був «сільський» «Хоффенхайм», який за кілька років із дебютанта першої бундесліги перетворився на міцного середняка).

Один із м’ячів гельзенкірхенців у ворота Жуліо Сезара забив Рауль. Таким чином, планку рекорду за голами в єврокубках тепер піднято до позначки «70».

У паралельному матчі «Реал» остудив порив дебютантів «плей–оф» із півночі Лондона. Звісно, не заради злого наміру форвард «Тоттенхема» Пітер Крауч, чий гол дозволив «Шпорам» в 1/8 фіналу здолати «Мілан», уже на початку першого чвертьфінального матчу проти мадридців бив суперників по ногах. Не робота худющого «гулівера» — стелитися в підкатах і пресингувати захисників. Проте Крауч будь–що прагнув відігратися після пропущеного командою швидкого голу, не впорався з емоціями і впродовж семи хвилин (із восьмої по 15–ту) отримав два «гірчичники» від німецького арбітра Фелікса Бриха. Залишаючи поле, Крауч ледь стримував сльози. Слова захисника «королівського» клубу Рікардо Карвальйо про несправедливість такого суворого вироку судді — слабка втіха для Пітера. Потримавшись майже годину, зрештою його команда пропустила ще три м’ячі від зіркових «галактикос».

«Я знаю, що таке гра в меншості. Якщо до вилучення твоя команда виграє, то можна захищатися, але якщо програє — це проблема, яку вирішити неможливо», — так тренер господарів Жозе Моуріньйо після гри намагався підтримати морально спустошених суперників. 4:0 — результат, який дозволяє «вершковим» з упевненістю готуватися вже до півфінального протистояння. Там, нагадаємо, мадридці вийдуть на переможця пари «Барселона» — «Шахтар».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу (перші матчі, результати вівторка). «Реал» (Іспанія) — «Тоттенхем» (Англія) — 4:0 (Адебайор 4, 57; Ді Марія, 72; К. Роналдо, 87; вилучення: Крауч, 15 («Т»)), «Інтер» (Італія) — «Шальке» (Німеччина) — 2:5 (Станкович, 1; Міліто, 34 — Матіп, 17; Еду, 40, 75; Рауль, 53; Ранокк’я, 57 (у свої ворота); вилучення: Ківу, 62 («І»)).