Контроль почався з моря

06.04.2011

Партія Віктора Ющенка розгорнула кампанію «Владу — під контроль!», спрямовану на захист українських громадян від свавілля та зловживань з боку чиновників на всіх рівнях. Про це, перебуваючи в Одесі, повідомив учора голова політради «НУ» Валентин Наливайченко.

«Ми не дамо себе розглядати як емігрантів — ми є господарями у цій державі. Мур бюрократії, збудований цією владою між нами, громадянами, і працівниками, яких ми тимчасово найняли на роботу й утримуємо за рахунок податків, має бути зруйнований», — заявив Наливайченко. Пан Валентин повідомив, що кожна копійка, витрачена не за призначенням, кожен факт свавілля проти громадян триматимуть на контролі: проблема отримає відголос у мас–медіа, її оскаржуватимуть у судах.

Учора, перебуваючи в Одесі, «нашоукраїнці» вже взялися за деякі «точкові» проблеми.

...Майже 20 років поспіль одеський Фонд соціального захисту «Ветеран» годує знедолених. Наразі це єдина організація у країні, яка забезпечує безкоштовне харчування незахищеним верствам населення. Вона існує за рахунок комерційної діяльності їдалень. Кошти на харчування ветеранів, немічних, хворих та безхатченків виділяють iз прибутку від продажу напівфабрикатів, кулінарних виробів та випічки, які виготовляють у закладах харчування. Щодня «Ветеран» годує близько 500 людей. За роки своєї діяльності Фонд організував 5,5 мільйона повноцінних безкоштовних обідів. Попри таку успішну благодійницьку діяльність, нова міська влада на чолі з мером–«регіоналом» Олексієм Костусєвим відбирає в організації головне — приміщення.

У власності Фонду соцільного захисту — чотири їдальнi. Три з них надало «Ветеранові» в оренду на 25 років управління соціального захисту населення та праці Одеської міськради ще у 2000 році. Після обрання нового мера це управління реорганізували у департамент. Вiдтодi у «Ветерана» — проблеми: новостворений департамент начебто не є правонаступником управління, отже, договір про оренду вважається недійсним...

«Здавалося б, потрібно лише наново укласти договір про оренду, — і проблеми немає, — розповідає президент «Ветерана» Віктор Станкевич. — Та про це не йде мова. З новоявленого департаменту лише надходять вимоги звільнити приміщення. Як на мене, нова влада знайшла формальний привід розправитися зі мною. Адже торік, під час виборів міського голови, я відкрито підтримував головного опонента чинного мера — Едуарда Гурвіца».

Валентин Наливайченко, який учора відвідав фонд, заявив, що «Наша Україна» бере справу під свій контроль. Він повідомив, що керівництво партії звернеться із запитами до Президента та Прем’єр–міністра, а депутати «НУ» порушать цю проблему у Верховній Раді. «Це обов’язок місцевої влади — бути тут, захищати людей, ремонтувати ці приміщення, надавати пільги в оподаткуванні, комунальних платежах і оренді. На жаль, міська влада, замість того, аби підтримувати людей, не тільки нічим не допомагає, а в ультимативній формі закриває такі установи», — зазначив Наливайченко.

Партійці отримали списки людей, яким допомагало підприємство, й вимагатимуть адресної допомоги для знедолених. «Також ми вимагатимемо адресної допомоги «Ветерану» від Міністерства соціальної політики та Прем’єр–міністра України і в оподаткуванні, і в оренді та ремонті приміщень. Зокрема, вимагатимемо виконання нової програми фонду, яка передбачає безкоштовне забезпечення знедолених ліками», — заявив Наливайченко, додавши, що досвід цієї структури мають перейняти інші регіони.

Олена МИЛОСЕРДНА,
Іван ДІДУШОК