Скільки голосів у цім хорі?

06.04.2011

Від сьогодні у парламенті запрацює цікава новація: на інтернет–сторінці ВР публікуватиметься список депутатів, які пройшли письмову реєстрацію у приміщенні парламенту. Перша порція даних — це перелік нардепів, які особисто розписалися на столі реєстрації під час учорашнього засідання. Звіривши цей перелік із даними голосування, можна з’ясувати імена депутатів, яких не було у ВР, але вони проголосували за певний проект чи рішення.

«Ментальність депутатів має змінитися, — каже в коментарі «УМ» народний депутат із «НУНС» Іван Стойко. — Нардепи мають усвідомити, що вони ходять на роботу, для них є трибуна, на якій вони публічно мають відстоювати інтереси тих виборців, які за них проголосували. А в нас депутати перетворилися на «кнопкодавів», лобістів». Проте Стойко сумнівається, що публікація даних реєстрації допоможе дисциплінувати депутатів. «Хто ходив на засідання — той буде ходити. Хто не відвідував засідання — тому й далі буде байдуже. Так влаштований парламент, що багато людей, які працюють у ВР, узагалі не знають, що тут робити», — каже Стойко.

Голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов дивується, чому з «реєстраційної» ідеї зробили таку новину. «Мабуть, ви погано працюєте з інтернетом, — сказав він кореспондентові «УМ». — Якщо ви подивитеся, то дані про присутність депутатів у залі й раніше публікувалися на сайті». Пан Єфремов трішки перекрутив інформацію: насправді на веб–сторінці подавали дані з електронної реєстрації нардепів, яка здійснюється картками, але ж це не означає, що власники карток у той час були в парламенті. Інша справа — письмова реєстрація, яку депутат має проходити «во плоті»... «Тепер електронна версія буде звірятися зі столами реєстрації, от і все», — відповів на зауваження «УМ» Єфремов.

При цьому головний парламентський «регіонал» заявив, що депутати, які були відсутніми в залі, не ображаються на колег, які реєструються та голосують у парламенті. «Волевиявлення депутата не порушується. Якщо він не згоден із тим, як проголосували за нього, він може відкликати свій голос. Як правило, робота у нашій фракції проводиться таким чином, що всі проекти, котрі потрапляють у сесійний зал, були схвалені всіма депутатами фракції. Якщо в нас нема консолідованої позиції — ми схиляємося до того, щоб відкласти документ і попрацювати над ним додатково. Тому в нас фактично не виникає розбіжностей при голосуванні», — заявив Єфремов.

Верховна Рада може піти іще далі: народним депутатам, які відзначилися численними прогулами, можуть урізати зарплату. Так, Голова ВР Володимир Литвин зареєстрував у парламенті проект змін до Регламенту, який передбачає, що «дані письмової та електронної реєстрації є підставою для нарахування виплат народному депутату за час участі в пленарних засіданнях Верховної Ради». Якщо дані письмової та віртуальної реєстрації матимуть розбіжності, спікер пропонує розв’язувати суперечки через Регламентний комітет.

Іван Стойко вважає, що Володимиру Литвину вистачить політичної волі піти до кінця й обмежити зарплатню, скажімо, Рінату Ахметову. «Тут проблем нема, — вважає Стойко. — І навряд чи хтось із депутатів піде публічно судитися за свою зарплату. Бо це було б соромно. Хоча, знаєте, більшість депутатів, які не ходять на засідання — це бізнесмени. А для них ті кілька тисяч гривень штрафу не відіграють великої ролі». При цьому Стойко наголосив, що для українського парламентаризму значно важливіше запровадити у Верховній Раді сенсорну кнопку, яка примусить нардепів голосувати особисто.

 

ДО РЕЧІ

Учора Верховна Рада ледве не образила Віктора Януковича. Народні депутати кілька разів провалювали ідею про те, щоб внести до порядку денного засідання проект змін до закону про державну службу, внесений Президентом України. Цей законопроект забороняє державним службовцям середнього рівня бути членами партій, накладає на них обмеження при участі у виборчих кампаніях тощо. З першої спроби за те, щоб внести проект до порядку денного, проголосувало лише 156 депутатів (навіть у фракції Партії регіонів третина не голосувала). Через 15 хвилин головуючий на засіданні Адам Мартинюк запропонував ще раз повернутися до питання – 224 «за», знову провал. Представник Компартії, не бажаючи конфлікту, через 13 хвилин уже втретє запропонував депутатам подумати над тим, щоб внести проект до порядку денного. «Це не означає, що ми голосуємо за проект. Давайте внесемо його до порядку денного, а там кожен отримає можливість внести до нього зміни», — до вмовлянь Мартинюка дослухалися 233 депутати.