Конкуренція — двигун прогресу

06.04.2011
Конкуренція — двигун прогресу

Володар європейського «золота» у категорії до 84 кг — «класик» Василь Рачиба. (Фото з сайту МСБ.)

«Це вже історія. Всі емоції залишилися в Дортмунді», — з деяким сумом у голосі каже головний тренер жіночої команди Володимир Євонов, коментуючи «УМ» підсумки чемпіонату Європи з боротьби, що днями завершився в Німеччині. Українська збірна посіла третю позицію в командному заліку, здобувши чотири золоті, три срібні та три бронзові відзнаки. Левова частка нагород — шість — в активі представниць прекрасної статі.

 

«Чекаємо на повернення Мерлені»

«Перед стартом ЧЄ ми розраховували на медалі в усіх без винятку категоріях», — пригадує недалеке минуле пан Євонов. Прикметно, що в медальному прогнозі наставник помилився лише раз. Без нагороди залишилася одна представниця України. Ірина Харів перед самісіньким стартом отримала травму, а через тяганину з візами замінити її було ніким. Схоже, перед початком майбутньої світової першості, де розігруватимуться олімпійські ліцензії до Лондона, жіноча команда має величезний потенціал. Щоправда, не всі наші борчині зможуть позмагатися на Олімпіаді, адже три з семи вагових категорій — не олімпійські.

Водночас потрапити до Лондона прагне й Олімпійська чемпіонка Афін Ірина Мерлені. За словами Володимира Євонова, Ірина, яка лише кілька місяців тому народила малюка, вже почала бігати кроси. У тренерському штабі радіють такому рішенню Ірини. «Зросте конкуренція», — каже головний наставник.

Щоправда, є у цієї історії й темний бік медалі. Не в останню чергу серйозна конкуренція — а, як відомо, країна може заявити на змагання лише по одному представнику в кожну категорію — стала причиною зміни громадянства трьома українками, дві з яких — Марія Стадник та Надія Семенцова — здобули європейське «золото» для Азербайджану. «Стадник поїхала з України, коли на пік форми зійшла Ірина Мерлені, а головною конкуренткою Семенцової на той час була Катерина Бурмістрова», — розповідає Володимир Євонов.

Не секрет, що в українському спорті виживає найсильніший. Адже лише міжнародні перемоги дають вітчизняним спортсменам якусь копійчину. Щоправда, як розповів пан Євонов, у неолімпійських категоріях навіть за перемогу вітчизняні борчині нічого не отримають. А от в Азербайджані кожну тріумфаторку чекає 70 тис. доларів преміальних, квартира та хороша зар­плата.

«Внутрішні» борці нам не потрібні

На тлі жіночого успіху здобутки наших чоловіків виглядають дещо тьмяно, хоча і їм є чим похвалитися. «Головне завдання, яке ми ставили на цей чемпіонат, — визначити наш потенціал перед ліцензійним чемпіонатом світу й Олімпіадою. В цілому я радий, що борці виправдали ті сподівання, які на них покладалися», — розповів «УМ» головний тренер збірної з греко­римської боротьби Олександр Котовий. Особливо потішив керівництво Василь Рачиба, який виграв «золото» в категорії до 84 кг. «Справді, Василь ставить перед собою дуже високі завдання. А тренерський штаб збірної допоможе йому їх виконати», — ділиться планами на майбутнє пан Котовий.

Водночас Руслан Савлохов, який очолює чоловічу збірну з вільної боротьби, каже, що розчарувався в окремих виконавцях, назвавши їх «внутрішніми борцями». «На чемпіонаті України вони стають чемпіонами, а на міжнародних змаганнях, виходячи на килим, ламаються, чогось бояться, словом, відчувають мандраж», — бідкається Руслан Сосланович.

Тож після не зовсім вдалої першості Старого світу наставник «вільників» вирішив удатися до кардинальних змін: «Надалі довірятиму тим борцям, які добре змагаються за кордоном. Трапляється, що національні чемпіони настільки погано борються, що аж соромно. Водночас є хлопці, яких хочеться похвалити, навіть якщо вони й програли свій поєдинок». Як зізнався «УМ» Руслан Савлохов, на ЧС поїде наполовину оновлений склад збірної «вільників».