Питна вода з чистих глибин самої природи

05.04.2011
Питна вода з чистих глибин самої природи

Якось на очі потрапила обкладинка шкільного зошита, яка дуже наочно дозволяє уявити навіть дітям, скільки на нашій голубій планеті питної води. Як гадаєте, якщо усі солоні води морів та океанів співставити з наповненою по вінця ванною, то з чим можна порівняти кількість прісних вод? Насправді все досить комфортно та продумано. Після ванни з сіллю доречно виглядає склянка з питною водою — це води поверхневих водойм, придатні до вживання. Води полярних шапок та гірських льодовиків наповнять відро, підземні прісні води — помістяться у невеличкому глечику. Однак для України ситуація з прісною водою виглядає трішки інакше. З відерця з льодом нам мало користі — дуже вже льодовики від нас далеко. Наших кілька краплин iз маленької склянки, на жаль, не такі вже й прозорі і чисті, а про смак годі й говорити. От і залишається тільки розраховувати на прохолодну та незабруднену водицю, що схована в глечику. Правда, якщо склянка iз водою завше під рукою — хоч зараз пий, то воду з глечика ще потрібно налити.

 

Що ж знаходиться у нашому глечику?

Запаси підземних вод в Україні оцінено майже в 62 млн. куб. м. на добу. Вони залишаються практично незмінним ще з радянських часів. Багато це чи мало? Це питання активно обговорювалося на одному із засідань «Аква–клубу», що регулярно відбуваються в столиці за підтримки бренду «BonAqua». Спеціалісти стверджують, що за цим показником ми випереджаємо серед колишніх республік Радянського Союзу лише Молдову та Туркменістан. Однак проблема не в малих запасах, а в тому, що вивчено лише чверть цих ресурсів, і реально використовується лише 5 відсотків!

За своєю будовою земні надра схожі на багатошаровий пиріг, у якому водоносні горизонти чергуються з водонепроникними пластами. В Україні виділяють чотири основні водоносні пласти, рахуючи від поверхні: полтавський, бучацький, сеноманський та юрський. У різних регіонах вони відрізняються глибиною залягання та товщиною водоносного шару. Вода із сеноманського та юрського горизонтів набагато якісніша, ніж iз полтавського і бучацького пластів, якi залягають вище. І хоча сеноманський горизонт мiститься над юрським, його також відділяють від поверхні потужні водонепроникні пласти. Тому вода з «сеноману» вирізняється чистотою та стабільністю хімічного складу і її можна вживати без будь–якого очищення. Вона добре підходить для виробництва бутильованих вод та різноманітних продуктів харчування. Однак через глибину залягання та дороговизну видобутку вона доступна лише потужним компаніям–виробникам, що турбуються про якість своєї продукції.

Добратися до горизонту... Сеноманського

Щоб зрозуміти, наскільки нелегко доставити чисту підземну воду на поверхню з понад 200–метрової глибини, потрібно уявити собі будову такої свердловини. Її конструкція складається з двох колон: обсадної та фільтрової, що разом забезпечують чистоту видобутої сеноманської води. Перша з цих колон набірна, як у дитячому конструкторі (приміром, трубами по 10 метрів) і сягає приблизно 190–метрої глибини. Ця колона утримує стінки свердловини і не допускає потрапляння до неї менш якісної та чистої води з розташованих вище полтавського та бучацького горизонтів. Нижче до обсадної кріпиться фільтрова колона, через яку й надходить вода. Через дрібні отвори цієї труби у свердловину разом iз водою не проникають пісок та інші тверді частинки. На поверхню видобуту воду перекачує потужний глибинний насос. Така загальна схема свердловини, у кожному випадку унікальної та достатньо складної інженерної споруди. Особливістю свердловини для видобутку питної води «BonAqua» у Броварському районі Київської області є контроль за її бурінням і укріпленням за допомогою ультразвуку й завершальної установки трубопроводів шляхом відеоінспекції. Самі колони зроблені з виплавленої за спеціальною технологією надміцної нержавіючої німецької сталі, що додає надійності конструкції свердловини.

Питна бутильована вода: усе під контролем

Приклад «BonAqua»  взагалі показовий: доставка природної питної води здійснюється без будь–яких фізичних та хімічних змін iз глибинних надр до споживача. Адже весь процес виробництва налагоджено таким чином, щоб зберегти природний склад води. Тут використовуються найсучасніші технології розливу, що практично виключають контакт видобутої води з навколишнім середовищем до потрапляння у пляшки. Процес виробництва регулярно контролюється за трьома сотнями показників безпеки. Сама ж вода впродовж дня проходить перевірку у відділі якості заводу
«Кока–Кола Беверіджиз Укра­їна» майже за трьома десятками показників. Усі мікробіологічні, паразитологічні, токсикологічні та радіаційні характеристики цієї питної води відповідають нормам, прийнятим в Україні та у світі. Невипадково її назва складається з двох частин: «bon» — з французької «добра» та «aqua» — з латинської «вода». Справжня артезіанська вода для життя, прийнятна для щоденного вживання.

Іван ПЕРЕБИЙНІС