Пересидів? У відставку

05.04.2011

Не вперше в Україні обраного народом мера відставляє проста більшість міської ради. 31 березня так сталося і в Чернівцях: 42 із 60 депутатів міськради проголосували за дострокове припинення повноважень Миколи Федорука. Більшість на цьому голосуванні дали Партія регіонів, «Батьківщина», «Наша Україна». Опоненти Миколи Федорука звинуватили його в системних порушеннях законодавства, у бездіяльності, стимулюванні корупційних схем на базі комунальних господарств міста. Нагадаємо, що пан Федорук був обраний минулої осені, довіру йому висловили 64 відсотки чернівчан. Це були вже п’яті його успішні виборчі перегони — загалом Федорук пробув на цій посаді аж 17 років.

Чимало колег Федорука стали на його захист, а радше — на захист Конституції, застерігаючи від анархії «на місцях», коли будь–яка рада може простою більшістю зняти законно обраного міського голову. Зрештою, з будь–ким із нині дiючих мерів може таке статися. Ініціатором збору підписів під листом такого змісту до Президента України виступив мер Сум Геннадій Минаєв. У листі до Віктора Януковича підписанти просять призначити позачергові вибори мера Чернівців, а головне — закликають внести зміни в законодавство, які б передбачили у разі позачергової відставки міського голови оголошення перевиборів як мера, так і міськради.

Громадськість Буковини обурена подіями в міській раді: чернівчани ніяк не можуть зрозуміти, що це за технології, коли 42 людини можуть знехтувати вибором 50 тисяч городян?! Відомий у мiстi політолог й історик Ігор Буркут звертає увагу на перше рішення, яке рада ухвалила, тiльки–но вiдставивши Федорука, — відсторонила від посад керівників Калинівського ринку, аеропорту та водоканалу. «Одразу зрозуміло, чого саме хотіли добитися депутати відставкою міського голови», — резюмує політолог.

Щодо перевиборів мера, то оглядачi впевнені, що Верховна Рада не поспішатиме з цим питанням. До осені (а може, i всю каденцiю?) виконувати обов’язки міського голови буде секретар міськради Віталій Михайлишин. А Микола Федорук напередодні «історичної» сесії на прес–конференції повідомив, що не має сумнівів, що його до виборів просто не допустять, відкривши будь–яку безпідставну кримінальну справу.

Оксана ЧИТАНКА,
Ірина ГРУШЕВСЬКА