Монумент із зубами

05.04.2011

Пригадуєте ритуал, який доводилося виконувати в дитинстві, коли випадав молочний зуб? Мати ставила спиною до печі або груби, а вам треба було метнути туди свій «кістяний» скарб і примовити: «Мишко–мишко, на тобі зуб старий, а мені дай новий»! А от британські діти, на відміну від українських, не розкидаються молочними зубами на догоду якійсь міфічній мишці. Вони їх збирають, щоб використати для спору­дженя пам’ятника ствбуровим клітинам, повідомляє BBC. Ідея створення «зубатого» монумента належить професору біології Імперського коледжу Лондона Сарі Ренкін. А втілить задум у життя художниця Джина Чарнецьки.

Ренкін каже, що використання стволових клітин є однією з основних етичних проблем сучасної медицини. За її словами, більшість людей вважає, що їх можна отримати винятково з ембріонів. Але джерелом таких клітин можуть бути й тканини сформованого організму, в тому числі жирова, кістковий мозок, пуповина і молочні зуби.

Монумент матиме вигляд двометрового палацу з коралів. Для його створення Чарнецьки планує використати каучук. А ззовні пам’ятник вкриватимуть молочні зубки маленьких британців. За попередніми оцінками художниці, для «декору» знадобиться близько 12 тисяч зубів. Після цього арт–об’єкт розпочне подорож музеями Британії.