Україна важливіша за Європу

05.04.2011

Цьогорічний чемпіонат України, до слова ювілейний — 20–й, зібрав у Харкові всю еліту нашого аматорського боксу. Така увага до турніру пояснюється тим, що саме тут формували команду на чемпіонат світу, який у вересні проведуть в Баку. В Азербайджані ж, крім власне медалей, розігруватимуть і путівки на літню Олімпіаду 2012 року. А вже потрапляння до олімпійської команди відкриває перед спортсменом великі перспективи.

Тому боротьба за перемогу в столиці Слобожанщини точилася запекла. Причому інколи в хід ішли заборонені прийоми. Скажімо, у півфіналі вагової категорії до 69 кг судді несподівано віддали перевагу харків’янину Станіславу Подольському перед призером чемпіонату Європи — Тарасом Шелестюком (6:4), хоча переконливіше виглядав сумчанин. Після розгляду протесту підсумок поміняли на протилежний — рахунок виявився 11:0 (!) на користь Тараса. Саме Шелестюк–старший і став чемпіоном країни. А у вазі до 64 кг переміг його брат Богдан — досвідчений миколаївець Олександр Ключко не зміг продовжити з ним бій через травму. Тож Шелестюки стали першими в історії українського боксу братами–чемпіонами України.

Упевнено переміг і олімпійський чемпіон Василь Ломаченко, котрий нині виступає у вазі до 60 кг. Своєрідний рекорд установив капітан збірної Георгій Чигаєв (до 52 кг) — він виграв уже дев’ятий (!) чемпіонат країни. Золоті нагороди також здобули Денис Шкарубо (49 кг, Харків), Павло Іщенко (56 кг, Херсон), Євген Хитров (75 кг, Дніпропетровськ), Олександр Гвоздик (81 кг, Харків), Олександр Усик (91 кг, Крим) та Роман Капітоненко (понад 91 кг, Київщина).

За словами головного тренера збірної Дмитра Сосновського, чемпіони країни готуватимуться до чемпіонату світу, а другі номери команди поїдуть на чемпіонат Європи.