Катів у погонах більшає

01.04.2011

В установах МВС і далі гинуть люди: лише цього року в міліції загинуло 15 осіб! За словами співголови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, йдеться лише про публічну інформацію, отже, таких випадків може бути більше. Водночас пан Захаров не береться стверджувати, що всі ці трагічні випадки були пов’язані із застосуванням насильства з боку міліції. Так, чотири випадки смерті сталися в міліцейських ІТУ (один iз них нібито є самогубством, але ще потребує окремого розслідування), а ще одинадцять випадків смертей трапилися в установах МВС або після побиття в міліції — в лікарнях.

 

Не встиг правозахисник повідомити ці дані журналістам, як учора на Запоріжжі стався черговий, шістнадцятий, випадок: в ізоляторі тимчасового утримання помер засуджений за незаконний обіг наркотичних речовин. Про це пресі особисто повідомив глава МВС Анатолій Могильов: «Вказану особу тримали в ІТУ і після рішення суду повиннi були перевести до СІЗО. Але через відсутність у медичних документах довідки про проходження флюорографії СІЗО людину не приймало, тому її утримували в ІТУ. У померлого були серйозні захворювання серця і шлунково–кишкового тракту. Чоловiковi ставало погано, його чотири рази возили до лікарні, але там теж його не приймали. Наразі порушено кримінальну справу, проводять перевірки щодо як співробітників міліції, так і лікарів».

«Якщо так буде й надалі — в середньому п’ять людей гинутиме на місяць, то можна очікувати, що, в цьому році загине більше людей, ніж у минулому», — обурюється правозахисник Захаров. Варто додати, що, за даними МВС, у 2009 році у підрозділах міліції загинуло 23 людини, а в 2010 році — вже 51 людина. Мало того, згідно за оціночними даними Інституту соціальних досліджень (Харків), у минулому році приблизно 790 тис. українців було піддано катуванню та іншим видам незаконного насильства в міліції!

«Це значна цифра. У 2009 році було 604 тисячі. Отже знову спостерігається тенденція зростання застосування незаконного насильства», — каже пан Захаров. І додає, що подібні цифри фіксували останній раз у 2004 році — тоді катуванню та насильству в правоохоронних органах також було піддано близько мільйона українців.

Причини цього явища Євген Захаров бачить у діях нового керівництва МВС на чолі з Анатолієм Могильовим. Адже рік тому міністр припинив роботу Управління моніторингу з дотримання прав людини в органах МВС та мобільних груп iз числа правозахисників. Пан Захаров також наголошує, що в Україні немає інституту ефективного розслідування фактів незаконного насильства у МВС.

Із правозахисниками певною мірою погоджується і Генпрокурор Віктор Пшонка, який днями публічно і в присутності міністра Могильова звинуватив правоохоронні органи на місцях у відмові розслідувати випадки катувань затриманих.

«Проблема дотримання прав людини у кримінальному судочинстві для України залишається гострою, насамперед на стадії дізнання та досудового слідства. Лише за останні два роки зареєстровано понад 13 тис. заяв і повідомлень про катування та інше жорстоке поводження з людьми в органах внутрішніх справ. За період iз 2005 року органи прокуратури направили до суду 335 кримінальних справ про злочини цієї категорії. Щороку їх кількість зростає», — заявив пан Пшонка перед телекамерами на колегії Генпрокуратури.

Особливо непокоїть керманича Різницької збільшення кількості фактів заподіяння правоохоронцями смерті потерпілим. «Через застосування фізичного насильства поширеними є випадки, коли особи обмовляють себе у вчиненні тяжких злочинів», — від цих слів Генпрокурора міністру внутрішніх справ було явно не по собі. Відтак Віктор Пшонка вимагає від регіональних прокурорів принциповості у вирішенні цих питань, ефективного використання всіх наданих законом повноважень для досягнення основної мети — викорiнення фактів застосування правоохоронцями фізичного насильства. «Кожен такий випадок має бути доведено до суду та заслуженого покарання», — дав вказівку підлеглим Генпрокурор.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>