Цигарковий «батіг» спрацював

31.03.2011

Протитютюнові закони, ухвалені в останні кілька років, дають очікуваний результат. Про це, як повідомляє прес–служба МОЗ України, свідчать дані щодо поширеності тютюнопаління на території нашої країни. Починаючи від 2000 року, в нас проводять вибіркові опитування домогосподарств щодо самооцінки стану здоров’я та рівня захворюваності населення. За даними цього опитування, лікарі з’ясували, що в 2008 році показник поширеності паління дорівнював 25,6%, а минулого року частка осіб, що палять (віком від 12 років), сягала вже 22,4% .

Загалом у період від 2008 до 2010 року куріння серед осіб, яким більше 18 років, зменшилося з 27,5 до 24%, тобто майже на 13%. Спеціалісти МОЗу переконані, що цьому сприяли кілька факторів. У першу чергу — значне підвищення акцизів і цін на тютюнові вироби. Коли сигарети стали менш доступними для дітей і підлітків, то велика частина малолітніх курців мусила відмовитися від цієї поганої звички. Крім того, на результат вплинуло збільшення штрафів за паління в громадських місцях та серйозніше ставлення правоохоронців до цієї проблеми. Віднедавна у потягах та електричках почали ходити наряди міліції, які «ловлять» курців та притягають їх до відповідальності. У багатьох випадках такі несподівані виховні моменти підштовхують людей відмовитися від паління.

 

ДО РЕЧІ

За даними Держкомстату, найбільше «димлять» цигарками мешканці Придніпровського (27%) і Донецького (28%) регіонів. А в Поліському, Подільському і Карпатському регіонах палять менш ніж 20% населення.