Рідна і... небезпечна?

31.03.2011
Рідна і... небезпечна?

Валентина Пiдвербна, за висновком психiатрiв, перебуває у станi «соцiальної неадаптованостi». (Фото з сайту ridnaua.org.)

За місяць до свого 66–річчя жителька Чернігова Валентина Підвербна (до речі, колишня медсестра) народила гарненьку та цілком здорову доношену дівчинку вагою 3 кг 330 г і зростом 54 см. Дитина з’явилася на світ у результаті планового кесаревого розтину в міському пологовому будинку. Лікарі оцінили маля на 8 балів за 10–бальною шкалою Апгар. «Я щаслива, я її дуже люблю, вона для мене найдорожча у світі», — запевняла журналістів мама–рекордсменка, позуючи перед камерами. Вона і дитина почувалися добре.

Ця сенсаційна новина одразу ж потрапила на шпальти місцевих і центральних газет, на телеекрани. Чому ж уже через місяць після народження дитини чернігівські медики висловлюють сумніви, чи зможе Валентина Григорівна сумлінно виконувати свої батьківські обов’язки, виростити та виховати немовля?

 

Гігієнічні процедури відкладемо до... літа

Після виписки з пологового будинку Валентина Підвербна поводиться якось не по–материнськи. «Вона не дотримується режиму годування дитини, дівчинка постійно плаче, мати не хоче купувати для неї дитяче харчування, мотивуючи тим, що воно занадто дороге. Сім тисяч гривень допомоги після народження дитини, які вона вже отримала, називає «копійками» і постійно телефонує лікарям, аби принесли суміші», — так змальовують ситуацію медичні та соціальні працівники, котрі відповідають за життя та здоров’я новонародженої. Щоб захистити права дитини, вони скликали прес–конференцію та повідомили, що готові вдатися до крайніх заходів — звернутися до прокуратури.

За словами начмеда Першої дитячої поліклініки Людмили Овсієнко, мати не купає дитину, через це на її тілі з’явилися попрілості. Валентина Григорівна каже, що у квартирі холодно, і тому вона краще відкладе гігієнічні процедури до... літа. При цьому використовувати памперси також відмовляється! Медичні працівники, котрі відвідували породіллю вдома, розповідають, що бачили у дитини всього–на–всього дві сорочечки, комбінезон та ковдру, причому доволі брудну. Оглянути дитину її мати не дозволяє.

— Під час одного з оглядів Валентина Григорівна оголила дитині лише ніжки і живіт. Торкатися «родничка» не дозволила, — говорить Людмила Овсієнко. — Кілька днів тому за власний кошт придбали дитячу суміш і віднесли їй. Однак усі наші рекомендації щодо догляду за дитиною мати ігнорує.

Занепокоєння медичних і соціальних працівників викликає також і те, що Валентина Григорівна не хоче пускати їх до свого помешкання. Так, в.о. директора Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Мазур розповіла, що їй дозволили увійти лише завдяки втручанню дільничного інспектора. В оселі мами–пенсіонерки некомфортно, з меблів — лише найнеобхідніше, до того ж старе, сантехніка ледве працює. Тож чистою та охайною цю однокімнатну квартиру назвати важко. Коли Валентині Підвербній запропонували тимчасово пожити в соціальному центрі «Батьки і дитина разом», вона відмовилася. Мотивувала тим, що позбудеться субсидії розміром 150 гривень.

Жінка і під час вагітності поводилася безвідповідально

Подарунки від журналістів та представників влади жінка приймає, але вибірково. Коли співробітники обласної дитячої лікарні придбали щось для дитини, пакет не взяла, тому що деякі речі в ньому були без ярличків. Допомогти їй вирішити всі проблеми, на думку Валентини Підвербної, може лише двокімнатна квартира — саме на такий щедрий подарунок від влади вона зараз розраховує. «Жінка не може утримувати в належному стані те, що вже має. І навіть якщо ми гіпотетично припустимо, що покращення житлових умов можливе, вона не замислюється про те, як утримуватиме «двушку», — зауважує Людмила Мазур.

Чи можна вважати таку поведінку наслідком стресу під час пологів? Навряд чи. Адже і під час вагітності жінка поводилася безвідповідально. «Вона ні в консультацію не з’являлася, ні аналізів здавати не хотіла. Я кожен день відправляв до неї лікарів, але вона нікого до себе не підпускала. Я звертався з клопотанням до міліції, до соціальних служб. До пологового будинку ми її привезли, коли, як–то кажуть, «припекло», — повідомив головний лікар Чернігівського пологового будинку Василь Гусак.

На вимогу лікарів жінку оглянув психіатр. Розголошувати лікарську таємницю фахівці не можуть, однак той стан, у якому зараз перебуває мати–пенсіонерка, називають «соціальною неадаптованістю». Так, спілкуючись із журналістами, вона сама зізнається, що «не знала, що дівчинка буде плакати». Новоспечену матусю дивує також, «що дитина досі не ходить». Зараз Валентині Григорівні пропонують альтернативний варіант допомоги — помістити немовля в Прилуцький будинок дитини. Мати зможе трохи перепочити та провідувати свою доньку. Про позбавлення батьківських прав не йдеться. Однак старенька не погоджується.

— Наше завдання — переконати її в тому, що ніхто не хоче відібрати у неї дитину. Ми закликаємо до здорового глузду! — каже Людмила Овсієнко. — Однак якщо ситуація погіршуватиметься, будемо змушені звернутися до прокуратури через загрозу для дитини, порушення її прав на достойне життя. Там же така гарненька дівчинка! У неї, сподіваємося, хороші гени (дитина з’явилася в результаті ЕКО–запліднення. — Авт.).

На сьогодні ситуація майже не змінилася. «Зараз Валентина Підвербна зі своєю донькою вдома. Стан немовляти та матері на належному рівні. До того ж сім’я перебуває під наглядом доглядальниці. Поки що все нормально», — запевнила «УМ» Людмила Мазур. Загалом, окрім маленької донечки, в пані Валентини нікого немає. Без чоловіка породілля живе більше тридцяти років, iз рідних залишилась тільки двоюрідна сестра, та з нею жінка давно не спілкується. Тож, окрім неї, опікуватися дитиною більше ніхто не зможе і залишається лише надія на соціальні служби. «Як фахівець і як людина можу сказати, що ця ситуація ненормальна, — каже «УМ» соціальний працівник та прийомна мама Ганна Доренська. — Коли я зрозуміла, що не зможу мати дітей, зважилася на всиновлення. При цьо­му в першу чергу думала про інтереси дитини, її долю! Тому в мене виникає питання: чому раніше 66–річна жінка не зважилася на материнство? Чи не запізно вже?».

Як повідомила сама Валентина Підвербна, народити дитину — це була головна мрія її життя. Жінку не стримав ні вік (спроби завагітніти вона розпочала після 60 років), ні скрутний матеріальний стан (до пологів отримувала пенсію в розмірі 860 гривень). Аби зібрати гроші на процедуру ЕКО, Валентина Григорівна торгувала на базарі, харчувалася лише картоплею та олією. Щоб отримати дозвіл на процедуру штучного запліднення в такому солідному віці, вона дійшла навіть до міністра охорони здоров’я. Завагітніти їй допомогли в одній зі столичних клінік репродуктивної медицини. До речі, на сьогодні одна така спроба може коштувати від 20 тисяч гривень. Чи дійсно платила жінка за цей «експеримент» (вона весь час називає різні цифри), чи заради рекорду й реклами медики допомогли їй завагітніти безплатно? Як би там не було, заручником ситуації залишається дитина. Через це медики вже б’ють на сполох і вимагають встановити чітке вікове обмеження, яке б забороняло бабусям народжувати дітей «з пробірки».

Вікторія КУДІНА,
Марина ОЛІЙНИК

 

ДУМКА З ПРИВОДУ

Психолог Олександр Бондарчук переконаний, що людина у будь–якому віці може виховати повноцінну особистість. «Проблеми можуть виникнути тільки через те, що матір дівчинки виросла в радянських умовах. Тому вона не зможе належно підготувати дитину до сучасного життя. Проте немовля виживе, якщо мати зможе надати умови для цього, скажімо, молоко. Я вважаю, народжувати ніколи не пізно!» — зауважив «УМ» психолог.