Сухарі для Кучми

31.03.2011

Учора на черговий допит екс–Президента Кучму проводжали не лише журналісти. До слідчого Главку ГПУ приїхали окремі прихильники екс–майора УДО Миколи Мельниченка, зокрема із Запорізької області. Так, правозахисник Анатолій Шевченко, якого Мельниченко особисто підтримав на програшних для нього виборах мера міста Василівки, що на Запоріжжі, приніс на Борисоглібську мішок із написом: «Запорізькі сухарі для Кучми Л.». Але вручити «подарунок» йому не дала охорона екс–Президента. Утім, були тут і кілька прихильників Даниловича, якi вважають часи його президентства кращими за нинішні.

Леонід Кучма спілкувався зі слідчими три години. Але запланована на сьогодні його очна ставка із колишнім охоронцем Миколою Мельниченком (сам Л. Д. учора назвав його неадекватним) уже вчетверте не відбулася. Причина — Генпрокуратура відсторонила від участі у справі нового адвоката Кучми Ігоря Фоміна, оскільки той у 2003 році був захисником Олексія Пукача, обвинувачуваного у безпосередньому вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе. Пан Фомін збирається оскаржувати це рішення, оскільки слідчий не вручив йому постанову про відсторонення.

Процедурні моменти дали змогу Кучмі взяти перерву щодо очної ставки для пошуку нового захисника. Тож очну ставку орієнтовно перенесуть на понеділок. Щодо відомого американського адвоката Алана Дершовіца, також найнятого Кучмою, то його роль у команді захисту екс–Президента ще не визначено. Пан Фомін зізнався, що послуги зірки адвокатури пана Дершовіца потрібні Кучмі, перш за все, аби привернути увагу світової громадськості, не більше.

Натомість Микола Мельниченко, незважаючи на цю відстрочку, пропонує слідству влаштувати ще й очну ставку Леоніда Кучми з екс–Прем’єром Павлом Лазаренком. Мовляв, «це дуже допомогло б Україні повернути вкрадені десятки мільярдів доларів».

До речі, вчора екс–Президент ознайомився з протоколами експертизи «плiвок Мельниченка», які нібито зроблені під диваном його службового кабінету на Банковій і які сам Кучма речовими доказами не вважає. Водночас до ЗМІ потрапив текст постанови Генпрокуратури про порушення кримінальної справи проти Кучми, в якому описано хронологію вбивства Гонгадзе. Раніше це було відомо тільки з «плiвок Мельниченка», які влада розцінювала лише як версію опозиції, але тепер це вже офіційна позиція Генпрокуратури. За даними слідства, Кучма дав вказівку «розібратися» з Гією «психічно і фізично», щоб помститися за його критичну журналістську діяльність i припинити її.