Яка підготовка — такі й вибори?

31.03.2011
Яка підготовка — такі й вибори?

«Як же будемо проводити вибори?». (Фото Рейтер.)

Низка громадських організацій, які займаються спостереженням за виборами та відслідковують законодавчі процеси, планують влаштувати широке громадське обговорення виборчої реформи. «Виборче законодавство — надто серйозна річ, щоб довіряти його лише політикам. Ми виступаємо за те, щоб обговорення законопроектів було більш широким та публічним», — заявив на прес–конференції голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

 

Нагадаємо, форма­льним ініціатором виборчої реформи виступив Президент України. Віктор Янукович створив робочу групу, яка займається розробкою виборчого законодавства, а пріоритетом у її роботі є законопроект про вибори народних депутатів. Робгрупу очолив міністр юстиції Олександр Лавринович.

Громадські організації розробили перелік своїх пропозицій до проекту про вибори нардепів. Активісти мають намір провести спеціальні заходи для обговорення законодавчих ідей. «У новому законодавстві повинні бути враховані міжнародні стандарти демократичних виборів та усунуті ті норми, що відіграли негативну роль під час попередніх кампаній», — йдеться в заяві КВУ, громадянської мережі «Опора», Лабораторії законодавчих ініціатив, Українського незалежного центру політичних досліджень. Організації мають намір передати свої напрацювання робочій групі, створеній при адміністрації Президента.

Одна з причин, яка спонукала організації виступити з ідеєю громадського обговорення проекту — це непрозора діяльність робочої групи. «Група працює в закритому режимі, хотілося б бачити більшу публічність, — зазначив у коментарі «УМ» директор правових програм Лабораторії законодавчих ініціатив Денис Ковриженко. — Фактично, крім членів цієї групи, ніхто не знає, про що там ідеться. Громадськість має бути поінформованою про підготовку проекту. Це підвищило б рівень суспільної довіри до ідей, які генеруватиме група».

Найбільш гучною подією довкола групи був демарш експертів Національного демократичного інституту (США). Цей скандал теж пов’язаний із закритістю: фахівці призупинили свою участь у робочій групі, висловлюючись за те, щоб її діяльність була більш прозорою. При цьому експерти поскаржились на те, що склад групи незбалансований, «а саме — орієнтований на уряд».

Денис Ковриженко розповів «УМ», що наразі група не бралася за резонансні пункти. «Обговорення стосуються в основному точкових проблем. Це не першочергові проблеми: приміром, вони стосуються внесення застави чи можливості допуску до виборів партій, зареєстрованих менш ніж за рік до голосування. До концептуальних проблем, як от самовисування, формування виборчих комісій, — іще не дійшло», — зазначив Ковриженко.

Про систему виборів, яка діятиме на перегонах у 2013 році, теж не йшлося. Але най­імовірніше, що вона буде змішаною. «Йде до того, що на виборах застосовуватиметься і пропорційна, і мажоритарна системи. Ця ідея вже озвучувалася, і до неї схиляється Президент», — розповів Ковриженко.

Відзначимо, що минулого тижня Олександр Лавринович уже представив Президентові пропозиції робочої групи. Віктор Янукович отримав кілька варіантів реформи й вибрав деякі положення. Саме довкола цієї концепції тепер «танцюватимуть» розробники проекту. При цьому Лавринович запевняє, що проект буде позбавлений суб’єктивізму: кожен пункт «чернетки» обговорять учасники робочої групи, потім він піде на експертизу до фахівців та міжнародних організацій, повідомила прес–служба Мін’юсту.

 

ПРОПОЗИЦІЇ

Серед ідей, озвучених організаціями, — пропозиції передбачити в законодавстві можливість для самовисування (у тому випадку, якщо вибори будуть мажоритарними); створити суворішi вимоги для виборчих блоків (підняти прохідний бар’єр); передбачити, що парламентські партії мають право на подання 50% кандидатур до виборчих комісій, а іншу половину вносять позапарламентські сили; надати спостерігачам від українських громадських організацій широкі права для моніторингу виборчого процесу тощо.