Будеш у Брюсселі, не ходи там у магазини!

31.03.2011
Будеш у Брюсселі, не ходи там у магазини!

Якщо вам заборгували зарплату, скаржтеся особисто Сергiю Тiгiпку. (Фото Укрiнформ.)

Французи в шоці: 250–грамова упаковка масла подорожчала у них майже на третину! Поляки стали менше пити молока. Якщо раніше літр селянського продукту коштував у цій країні 40 євроцентів, то нині — цілих 60. Такі катастрофічні дані оприлюднив на вчорашньому відкритому засіданні вітчиняного Кабінету Міністрів особисто Микола Азаров, додавши до загальної картини всеєесівського колапсу повідомлення: «У Німеччині ціна хліба зросла на небачені 10%». Але тікати з Європи на простори колишнього СРСР також не варто. «Кілограм хліба коштує в Москві, в перерахунку на нашу валюту, 11 гривень, в Баку — 9, в Мінську і Єревані — 10 гривень», — підрахував головний урядовець.

Микола Янович явно нервував. Його до глибини душі зачепили, звичайно ж, неправдиві звинувачення Юлії Тимошенко, яка, повернувшись iз Брюсселя, озвучила дані вітчизняних експертів: вартість деяких продуктів харчування в Україні є вищою, ніж у Європі. Прем’єр категорично іншої думки! «Безумовно, у європейських країнах доходи людей незрівнянно вищі. Але навіщо ж брехати людям, що в Україні все дорожче, ніж у Європі? — обурився Прем’єр. І зробив парадоксальний висновок: що, ціна хліба відрізняється лише відсотками? У якому європейському супермаркеті отоварювалася так звана опозиція, щоб зробити такі неправдиві висновки? Тобто все, що ми чуємо від опонентів, — це перекручування фактів, відверта брехня, примітивні фальсифікації, обурлива демагогія і популізм. Як можна вести конструктивну дискусію з такими опонентами?». Щоправда, кількома днями раніше журналісти підрахували: продуктовий набір у нашій країні на 13% дорожчий за польський і на 8,5% — за словацький.

Старанність та агресія, з якою Прем’єр щоразу виправдовується на закиди опозиції, виставляючи про людське око переможні досягнення власного уряду, викликає підозру, що насправді Микола Азаров апелює аж ніяк не до Тимошенко, а щонайменше до Віктора Януковича, який нібито давно мріє замінити Миколу Яновича на успішнішого кризового менеджера, не порушивши при цьому політичну конфігурацію. А тому Прем’єр укотре намагається закручувати гайки. Скажімо, вчора Микола Янович пригрозив своїм підлеглим відповідальністю — адміністративною й кримінальною (!) — за несправедливе ціноутворення тарифів ЖКГ. «Горе–чиновники почали закладати, наприклад, у тариф на водопостачання втрату 70% води у мережах, а у тариф на прибирання прибудинкових територій — усі збитки та прорахунки жеків, і тому в різних містах тарифи відрізняються навіть не в рази, а іноді на порядок», — сказав очільник уряду.

Микола Азаров визнав факти заборгованості із заробітної плати, «легалізувавши» численні протести під урядовими будинками. Щоправда, додав, що «вони незначні». Але призначив таки відповідального урядовця, який контролюватиме процес виплат. Ніхто й не сумнівався, що й цю «дірку» затикатиме віце–прем’єр Сергій Тігіпко. Разом увесь уряд отримав відповідальне завдання — до 2012 року вийти на докризовий рівень в економіці. За його підрахунками, зробити це країні під силу. Тим паче що вже сьогодні влада побачила стрімке поліпшення економічної ситуації: практично «мертве» будівництво ожило на 6%, перший квартал нинішнього року дав на 17% більше надходжень до бюджету, ніж такий самий період торік. Але головне — на 10% зросли реальні доходи населення, а товарообіг і того більше — на цілих 13 відсотків.

Утiм на достойний рівень життя («такий, як у Європі») Україна не виходить. Корінь проблеми, на думку Азарова, криється не в бездіяльності влади, а в низькій продуктивності праці українців — у 4—5 разів меншій, ніж у розвинених країнах. Відтак іншого виходу, ніж проводити реформи, проти яких дружно виступають українці, нема. Тим паче що й реформи наші, як виявилося, непогані. І, виявляється, копіюють західні моделі. «Ті, хто вже пройшов такий шлях, насамперед сусіди — Польща, Угорщина, Словаччина, вітають наш курс і як можуть підбадьорюють. Підтримують політику, в успіху якої вони вже переконалися», — Микола Азаров розповів про велику державну таємницю, про яку не прочитаєш і не почуєш від інших джерел.